Две трети от държавите в ЕС, сред които и България, забраниха ГМО

Две трети от държавите в Европа, сред които и България, са подали заявления до ЕК за национални забрани за отглеждане на ГМО. Днес изтече крайният срок, в който можеше биотехнологичните компании да оспорят тези решения. Възражения е имало единствено в Дания, Люксембург и Малта.

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева изрази вчера в Народното събрание опасения относно възможността за индивидуална забрана за ГМО в отделните държави на ЕС. Повечето делегации в Европейския съвет са скептични относно опцията за отказване, тъй като това може да не предложи ефективно правно решение на въпроса. Очаква се институциите на ЕС да излязат с правно становище по въпроса.

През последните 20 години, ГМ технологията е била приета само от шепа държави за шепа култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да не ги подкрепят. На местата, където се отглеждат, тези ГМ култури водят до увеличена употреба на пестициди. Те затвърждават системата на индустриално земеделие, което на свой ред изостря проблемите на глад, недохранване, и климатични промени“, коментира Франциска Ахтерберг експерт по хранителните политики на „Грийнпийс“.

ГМО-факти

  • Около 85% от ГМ културите се отглеждат в само 4 държави в света – САЩ, Бразилия, Аржентина и Канада – заедно те представляват едва 3% от земеделските земи в световен мащаб.
  • Повечето ГМ култури, които са на пазара, са конструирани или да произвеждат пестицид или да издържат на пръскането с определени хербициди. Вредители и плевели развиват устойчивост към тези токсини, като по този начин се създават „супер буболечки“ и „супер бурени“. Така фермерите са принудени да използват още повече химикали.
  • Проучвания показват, че ГМ културите не увеличават добивите и могат да засегнат отрицателно поминъка на малки земеделски производители. Това представлява заплаха за хранителната сигурност.
  • Въпреки усилията на биотехнологичната индустрия да увери отново и отново потребителите относно безопасността на ГМ културите, близо 300 независими учени оспорват тези твърдения. Генетичното инженерство все още остава рискована технология, която може да предизвика неочаквани и необратими въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини