Две условни присъди за 64-годишна куриерка на телефонни измамници

Жената е прибрала пари и злато за над 51 500 лв. от 8 измами

64-годишна безработна, влязла в ролята на куриер на измамници, за да изкара някакви пари, получи две условни присъди в рамките на месец от Районните съдилища в Попово и Търговище за 8 измами на обща стойност над 51 500 лв.

Осъдената жена е строителен техник по образование. Била жител на Варна, но дошла в Търговище да гледа възрастна сродница. Няма работа и пари и попадайки на обява, се подлъгала и се хванала да събира пратките, които ще й струват солено, тъй като има да връща на жертвите на измамите сериозни суми.

Престъпленията на територията на Попово са станали през юни миналата година. Тогава от 4 жители на града били измъкнати пари и злато за общо 35 649 лв. Най-голямата сума от 28 500 лв., което било 13 500 евро и 1 100 лв., дала майка на бизнесмен. Той бил продал имот и изтеглил малка част от парите, за да купа някаква техника. Измамена, че върви полицейска операция, майка му взели тези пари и оставила торбата с еврото и левовете на входната врата.

За поповските измами жената е осъдена през декември. Получила е присъда от 2 години условно с 5 години изпитателен срок. Трябва да върне и парите на измамените там, тъй като занесла сумите в Русе, както и било наредено от „работодателите” й. В единия случай ги оставила до голям магазин, чието име излиза все по-често при измами, явно заради удобната локация. В друг за ориентир бил ползвана табела за Дунав мост.

По другите 4 измами, които са станали в началото на юли миналата година в Търговище, жената е получила присъда от 16 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Решението на Районния съд в Търговище е от тази седмица.

От тези измами жената прибрала пари и злато за общо близо 15 900 лв.

Сред пострадалите е и 31-годишна жена, която била толкова уплашена от заплахите на измамниците, че дала 2000 лв.

За щастие на куриерката по-голямата част от левовете и турските марки от търговищките измами били намерени в нея и ще бъдат върнати на пострадалите. Тя остава да им върне общо около 750 лв. Отделно дължи към 2 300 лв. разноски по двете дела.

Така вместо да изкара пари по обявата за работа тя в крайна сметка се оказала с присъди и борч от над 38 700 лв. без лихвите.

От Окръжна прокуратура поясниха, че тепърва ще се прави кумулация на двете условни присъди. Тази от съда в Попово е влязла в сила, тъй като не е обжалвана. Тя е била произнесена и по съкратения ред.

Търговищката тепърва подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право