Две училища в Пловдивско започват с ремонти учебната година, а други 2 се сливат

Две училища в Пловдивска област ще започнат новата учебната година с продължаващи ремонти, съобщи началникът на РУО (Регионалното управление по образование) Иванка Киркова. Това са Средно училище „Васил Левски“ в Карлово, където се ремонтира покривът, и бившето помощно училище „Стефан Караджа” в града под тепетата, където се обновява западното крило на сградата.

Заради реконструкциите на двете сгради ще бъде създадена специална организация за влизане и излизане на учениците, а учителите ще дават дежурства. Ремонтът на школото в Карлово трябва да приключи до 31 октомври, а в Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП), както е новото име на помощното училище „Стефан Караджа”, се очаква реновираното западно крило да бъде открито до 30 септември. След преобразуването на учебното заведение за деца с увреждания учениците в най-тежко здравословно състояние физически ще останат в бившето Помощно училище, където ще се водят занятията и рехабилитацията им, но вече ще са в списъците на ОУ „Димитър Талев”. При преобразуването към масовите училища са насочени само тези деца, на които здравният статус позволява за учат наравно с техните връстници. Те ще посещават учебни занятия в новото си школо, а в ЦСОП ще ходят на рехабилитация.

През август в 22 от всичките 52 общински училища в Пловдив имаше ремонти, които вече са приключили. Остават довършителни работи по смяната на котелната инсталация в СУ "Черноризец Храбър", но това не е свързано пряко с учебния процес и също ще завърши до старта на отоплителния сезон.  Частични ремонти вече приключват и в 32 детски градини,  успоредно се обновяват и детските площадки. За втора поредна година Общината отпусна средства за дворовете, като това лято сумата бе 200 000 лева. До края на годината ще се обновят настилки и катерушки в общо 54 забавачки. Над 90 % от тях вече са и санирани, търси се финансиране на училища, в които това все още не е сторено.

Шефката на РУО-Пловдив съобщи още, че в доста училища в областта ще има маломерни паралелки, като някои от тях може да бъдат и с по 10 деца. В момента все още продължава приемът на ученици, като той ще приключи на 12 септември. Засега обаче не се очертава да бъдат закривани паралелки, особено в професионалните гимназии. През тази година след седми клас в областта ще има повече професионални паралелки, отколкото профилирани. След осми клас техният брой е по-малък – едва 52 (при 101 за завършващите седмокласници), защото учениците, които завършват осми клас са наполовина по-малко. Има и 5 дуални паралелки.

За новата учебна година се сливат две училища в община Раковски. Това са ОУ „Гео Милев” в Белозем и основното училище в Шишманци.  И в двете учебни сгради обаче ще се извършва обучение. Закрива се окончателно и професионалната гимназия в Калофер. Заповедта там е от 2015 г., но досега бе обжалвана. По тази причина основното училище в родния град на Христо Ботев е преобразувано в средно, с възможност за разкриване на професионални паралелки.

Близо 50 учители се търсят за детските градини, началните училища, за прогимназиален и гимназиален етап на обучение в Пловдив, става ясно от справка на Бюрото по труда в града под тепетата. Липсват учители по предметите -  математика, информатика, изобразително изкуство, английски език. Учители по български и руски език. Според началника на РУО – Пловдив Иван Киркова обаче за голяма липса на учители в региона не може да се говори, имало предлагане на различни позиции, но те не били толкова много.

Точно 13 543 са децата, които не ходят в някое от 358-те училища и детски градини на територията на Пловдивска област, като само в града под тепетата техният брой е около 7000. Проверките показват, че голяма част от тези деца на възраст от 4 до 16 години са в чужбина или от ромските махали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони