Двоен ръст на заболелите от едра шарка в Пловдивско през последната седмица

Снимка: Архив

Над 2 пъти са се увеличи заболелите от варицела в Пловдивска област през последната седмица, съобщиха от РЗИ (Регионалната здравна инспекция) в града под тепетата. В периода от 13 до 19 юли в Пловдивско са регистрирани 31 нови случая на поразени от едра шарка, докато седмица по-рано – от 6 до 12 юли, те са били едва 15.

Добрата новина е, че от началото на месец юли в региона няма нито един нов случай на морбили и поразените от дребна шарка от първия регистриран в Пловдивска област пациент на 17 март 2017 г. до момента си остават 167. Последните „гнезда” на морбили в града под тепетата бяха затворът и следственият арест, но след предприетите там мерки заразата и там секна.

За последния отчетен период в Пловдивска област са намалели и случаите на ухапани от кърлежи, които са петима срещу деветима седмица по-рано, както и на поразени от различни чревни инфекции – 71 от 13 до 19 юли срещу 77 от 6 до 12 юли. Два от случаите са на салмонелоза и то в Пловдив, а останалите – на ентероколит, като най-много са пациентите от областния град – 32. От 115 на 111 са намалели и случаите на остри респираторни заболявания, допълниха картинката от РЗИ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве