Двойка албиноси Нанду пристигна във Варненския зоопарк

Обичайно мъжкият си има харем до 6 женски

Двойка Нанду са най-новите обитатели на зоопарка във Варна. Птиците са на една година и все още не са достигнали пълните размери на възрастен индивид.

Обикновеното Нанду (Rhea americana) е голяма птица от семейство Нандута, обитаваща откритите пространства на Южна Америка. Не лети, при бяг развива скорост до 60 км/ч. На външен вид прилича на щрауса, но за разлика от него е два пъти по-дребно и има оперение по главата и шията. Краката му са с по три пръста, а щраусите имат по два. Мъжките си имат харем от по няколко (до 6) женски.

Обикновено младите нанду са сиви, но пришълците във Варна са албиноси - с бяло оперение и сини очи. Те идват от зоопарка в Павликени, като край морето ще изкарат един размножителен период и поколението ще остане във Варенския зоопарк, обясни шефката му Иванка Стоянова. Когато възрастният мъжки се разгони, издава дълбоки и силни звуци – „нан-ду“, от който птицата е получила и своето название. Нанду се храни с треви, дребни мъртви гризачи, но поглъща и малки камъчета за по-добро храносмилане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони