Двойна игра на Прокопиев с ЕВН

Бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев даде показания по аферата „Булброкърс”.

Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Зам.-шеф­ката на КФН влязла в конфликт на интереси

Иво Прокопиев и служителите от неговата фирма „Булброкърс” водили двойна игра при продажбата на остатъчния държавен дял от енергодружеството ЕВН през 2011 г. От една страна те били наети от държавата да осъществят сделката на борсата така, че в бюджета да влязат най-много пари, а в същото време на борсата станали представители на купувача. Освен че прибрали комисионни и от двете страни, брокерите работили в полза на частния интерес за сметка на държавния като спестили над 87 млн. лв. на австрийското дружество.

Това разказа пред Специализирания наказателен съд бившият шеф на КФН Стоян Мавродиев, който сега е председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Финансистът се яви и даде показания като свидетел по делото за скандалната сделка, което се води срещу двамата министри от кабинета „Борисов 1” Симеон Дянков и Трайчо Трайков, срещу Иво Прокопиев и трима шефове от неговата фирма „Булброкърс”.

„Сделката с ЕВН е пример за брутална пазарна манипулация”, каза Мавродиев. Като председател на КФН той и членовете на комисията са можели да я спрат, в случай, че са получили сигнали от „Булброкърс”, че австрийската фирма, която по това време била собственик на мажоритарния дял от ЕВН-България, ще участва в наддаването за акциите. Брокерите на Прокопиев обаче до последно си траели. Те подготвили схема, по която продажбата да се обяви на 8 декември - само 13 дни преди пускането на акциите на Българска фондова борса. Това правело невъзможно планирането и отпускането на пари за инвестиции от други големи компании в Западна Европа в навечерието на празниците за Коледа. А на самата дата на търга - 21 декември 2011 г., „Булброкърс” осъществили 34 поредни сделки през една минута в полза на купувача ЕВН-Австрия, като наддавали с по-малко от 1% така, че да симулират нарастване на акциите с 16-17%, посочи Мавродиев.

Двойната игра на Прокопиев и подчинените му лъснала чак 2-3 месеца по-късно, когато експерти от КФН започнали проверки в „Булброкърс”. За борсовите спекулации били съставени 3 акта за административни нарушения, въпреки че в много други държави подобни манипулирани търгове с акции се разследват като престъпления, а извършителите им влизат в затвора.

Мавродиев посочи още един факт - че неговата заместничка в КФН по онова време Димана Ранкова, която отговаряла за инвестиционния надзор, е участвала в схемите на Прокопиев и служителите му. Когато „Булброкърс” организирали презентация в Лондон на предстоящата продажба на акции на ЕВН, Ранкова поискала да бъде командирована там за сметка на КФН. „Отказах на молбата є с резолюция, че това е конфликт на интереси. Откъде-накъде представител на независим надзорен орган ще се явява в презентация на фирма, която има частен интерес. Тогава Ранкова си взе платен отпуск, пътува до Лондон, участва в събитието на „Булброкърс” - нека разследващите да разкрият за чия сметка е пътувала дотам”, каза Мавродиев пред спецсъда. Той обаче подчерта, че въпреки че вицепремиерът и финансов министър в кабинета „Борисов 1” Симеон Дянков и съветниците му са настоявали сделката да стане преди Коледа, Дянков не е имал някакъв друг интерес, освен парите от продажбата да влязат по-бързо в държавния бюджет.

През цялото време на изложението му Мавродиев бе прекъсван и апострофиран от адвокатите на Прокопиев и Трайков с цел показанията му да бъдат объркани, но това не се случи. На присъстващите в залата стана ясно, че цялата сделка с държавния дял в ЕВН отначало докрай е била от типа „ачик-далавера”.

Делото продължава в началото на декември, когато трябва да бъдат изслушани допълнителни финансово-счетоводни експертизи.

 

Разминаване в датите или достъп до вътрешна информация

„Булброкърс” работи в интерес на купувача

„Българската фондова борса (БФБ) използва за сделката с акциите смесен закрит аукцион. Методологията е подробно описана на сайта на БФБ - забележете, с документ, датиран от 8 декември 2011 г. - датата, в която е открита процедурата за приватизация на 33% държавен дял в ЕВН. Инак в проспекта на борсовият посредник „Булброкърс”, от 27 ноември 2011 г. е написано, че тази методологията вече е одобрена от БФБ, а това е горе-долу две седмици преди датирането на документа с методологията”. Това е написал неизвестен автор под името „Плебс” в коментар за един от сайтовете на Прокопиев.

Който и да е авторът обаче, той е открил още едно от многото разминавания в датите за сделката, което може да означава и нерегламентиран достъп до вътрешна информация.

До момента не е известно защо подчинените на Прокопиев от „Булброкърс” избират начин за продажба на акциите при закрит аукцион и избягват открито и конкурентно наддаване на борсата. Но то става ясно, когато се знае, че борсовият посредник работи и за продавача, и за купувача, но в полза само на купувача.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право