Дворецът в Балчик чака сватбари от три континента

Младоженци от Европа, Азия и Северна Америка са резервирали отсега дати за венчавки догодина в "Двореца" в Балчик, съобщиха от Държавния културен институт. Сред двойките има такива от Китай, Малайзия, Сигапур и Канада.

Славата на "Двореца" като дестинация за сватбен туризъм расте, сочат данните от последните 3 г. Според тях тази година в старата римска баня на комплекса, откъдето се разкрива прекрасна морска панорама, е имало 72 венчавки при 58 през 2014 г.

Най-много са заявките от румънци и руснаци, които заедно с българите са и най-многолюдните посетители на комплекса. До ноември бившата обител на румънската кралица Мария са разгледали 250 000 души - с 25% повече от цялата предходна година, отчете директорът на ДКИ Жени Михайлова. Най-солидно увеличение от 25-30% е регистрирано за посетителите от Чехия и Полша, а сред дошлите да разгледат комплекса е имало гости не само от Европа, но и от Израел, Аржентина, Китай и Корея.

ДКИ ще приключи годината с рекордни приходи от над 1,5 млн. лв. след облагане, посочи Михайлова. Според нея резултатът се дължи и на богатата културна програма, която ще се надгражда през 2017 г. В календара на "Двореца" за идната година са записани 37 различни прояви - изложби, театри, концерти, пленери, фестивали. Стартът на сезона на специалните събития ще бъде даден през май с ортодоксален ригуал на българска сватба. През юли под звездите ще се играе балетът "Лебедово езеро", а в пиковия отпускарски месец август дебютно на открита сцена в "Двореца" ще гостува отбрана селекция от заглавия от варненския международен кинофестивал "Любовта е лудост".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България