Дебют на документален филм за БГ училище "Гергана" в Ню Йорк

Миналата сряда на българския кинофестивал "So Independent" в Ню Йорк, организиран за пореден път от актрисата Жана Караиванова, бе показан ТВ документален филм за историята на нюйоркското българско училище и хор "Гергана". Сценарист и режисьор на филма е Христина Симеонова. "Гергана" е единственото българско училище в чужбина, създадено преди дванадесет години като детски хор. Сега то предлага програми по български език и литература, история и география за деца от детската градина до XII клас. Но артистичният му облик е запазен и обогатен през годините - за децата има хор, театрално студио, танцово студио за класически, съвременни и български народни танци, художествена гимнастика, йога и изобразително изкуство.

Филмът е втори епизод от ТВ поредица "Нюйоркска България", посветена на голямата, пъстра българска общност около училището. Христина Симеонова и операторът Ангел Спасов откриват тези хора миналата есен и разказват с увлечение за видяното:

https://www.youtube.com/watch?v=fNOu7u8Dn7w

 

Поредицата има 4 епизода и в първите три среща зрителите с ръководителя на училището Нели Хаджийска и с част от учителите- вокалният педагог на детските хорове, вече са в три възрастови групи, и на смесения хор от родители, оперната звезда Стефка Евстатиева, хоровият диригент Красимира Иванчева, учителя по български език и журналист Валентин Хаджийски, учителката по театър Джина ДиДонато. Режисьорката Христина Симеонова работи сега върху самостоятелен филм-портрет за Стефка Евстатиева.

Тази учебна година започна на 11 септември едновременно на вълната на киното и на предстоящия гастрол на класа по музикален театър в Париж през ноември по случай десетгодишнината на тамошното българско училище "Кирил и Методий". "Герганчетата" от трупата, 14 деца от седем до тринайсет години, ще покажат на български пред новите си парижки приятели "Как без музика?", любимия си спектакъл, по който работят и няколко от другите учители - пианистката Магдалена Душкина, хореографът Надежда Станева и дизайнерът Дима О'Кийф. За подготовката на децата помагат също и корепетиторът Лора Ал-Ахмад, учителката по художествена гимнастика Боряна Йорданова и преподавателката по български език Илияна Димитрова.За да направят пътуването достъпно за всички ученици, група майки и децата им са решили да организират първата училищна краудфъндинг кампания на онлайн платформата "Индигого". Те са заснели триминутно филмче, в което децата от класа разказват за проекта си:

https://www.youtube.com/watch?v=7-mrXPCmVkU

Замисълът им е да се запалят децата и от други наши училища по света, а те са вече близо 300, по идеята за детския музикален театър като средство децата да учат български леко и приятно и да се сприятеляват за цял живот. Да се създаде глобална детска мрежа за български музикален театър.

"Гергана" работи и по други проекти за сближаване на българските деца по света. След гостуването на "герганчетата" в Париж през м. ноември 2016 г., където те ще имат две представления, гост на традиционния празник-концерт на "Гергана" за 24 май 2017 г. ще бъде детският хор на "Малко българско училище" в Чикаго, всъщност най-голямото наше училища в чужбина. Един от създателите на този хор, Даниела Стоянова-Смит, е първият пианист на "Гергана" в далечната 2004 г. Това ще е и първото надпяване на български детски професионално ръководени хорове зад граница.

image4

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование