Девет в ареста за корупция на границата (обзор)

Четирима граничари и петима митничари, хванати да вземат подкуп, били закопчани с белезници и отведени в ареста вчера в акция против корупцията на ГКПП Капитан Андреево. Подставени лица дали белязани евробанкноти на следените служители. „Беше също като сцена от американски екшън“, разказаха шофьори, които наблюдавали действията на ченгетата.

„Изведнъж се изсипа много полиция, разбягаха се униформени - митничари ли бяха, граничари ли, не знам, но ги проснаха на земята и стана тя, каквато стана“, разказа един от очевидците.

"От 6,30 сутринта границата е затворена и още чакаме. В колите има деца, които доста се стресираха от видяното“, добави водачка на „Фиат“. Тя уточни, че трасето към Турция е останало отворено, докато се е разигравала атаката на ченгетата, но входът към България бил затворен. Опашката от тирове стана към 6 км около 13 ч, когато започна бавно да се изтегля.“

Специализираното звено „Антикорупция” при Софийската градска прокуратура обискира служебните помещения на територията на ГКПП Капитан Андреево от 6 ч сутринта. Претърсват се и 14 адреса в област Хасково. Издирват се още петима гранични служители, уличени във вземане на подкуп, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й „акцията касае действия, представляващи искане и получаване на подкупи от гранични полицаи, за да изпълнят или не изпълнят задължения по служба“. Източници от разследването поясниха, че ставало дума за „пропускане на контрабандни стоки и хора“. Сигналът срещу продажниците бил подаден от техен колега. При първите разкази задържаните отричали всичко, в което ги обвиняват.

В операцията на терен участвали двама прокурори от спецзвено „Антикорупция”, девет следователи от Софийската градска прокуратура, 45 служители на ДАНС и над 50 служители на „Вътрешна сигурност” към МВР, обясни Румяна Арнаудова. „Към момента няма данни за организирана престъпна група”, допълни тя. По случая се работело повече от една година. Лично главният прокурор Сотир Цацаров възложил разследването. В хода му били използвани СРС. Имало записи с уговорки за рушвети, макар и не в прав текст. Адвокат, нает да защитава един от арестантите, отбеляза критично: „Поредният арест по разказ на някой си...алабала. Не знам още подробности, но съм виждал доста провалени дела след показни арести на границата. 13 митничари бяха арестувани пак на Капитан Андреево миналата година и какво - нищо“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право