„Девет герои“ в надпревара за България

Тимът представи страната ни на едно от най-големите състезания за впрегатни кучета в Унгария

Както филмът “Осем герои” запали целия свят по невероятните сибирски хъскита, които оцеляват благодарение на удивителния си дух, така и тази история разказва за забележителни кучета и техните стопани, посветени на българска спортна кауза.

Отбор от 9 души и 9 кучета, това са нашите “Девет герои”. По холивудски и това приключение е по истински случай.

Денят е петък. След 12 часа шофиране в сняг и виелици през цяла Сърбия, отборът пристига във Верешедхаз, близо до Будапеща. Унгарското градче за девета поредна година е домакин на едно от най-масовите състезания за впрегатни кучета на сухо трасе, което събира над 240 участници. БГ екипът пътува с четири автомобила, които са побрали цялото нужно оборудване – велосипеди, скутери, палатки и пр. Удобните места са за кучетата, а каквото остане е за нас, смеят се нашенците, докато разопаковат багажа.

Отправят се към мястото, където ще се проведе надпреварата - фермата за мечки “Medveotthon”. “Трасето е в добро състояние, смятам, че имаме шансове да се представим добре, въпреки че сред нас тази година има доста дебютанти”, казва с усмивка капитанът на отбора Ивелин Тодоров. Докато обхождат пътеката, следва изясняване на стратегията как по-бързо да бъдат преминати 4-те км в двата поредни дни. Общото време от стартовете ще формира класирането в отделните категории.

Неусетно настъпва и първата студена утрин и отбора ни вече е на мястото на състезанието. Българите ще се състезават в категориите за родословни хъскита с колела (байкджоринг) и скутери (скутеринг). Четирима ще атакуват и каникроса (тичане с куче) за мъже и жени, където най-голямата надежда на отбора са Ана и нейният ризеншнауцер Кобра.

“За пръв е толкова студено, мръзнем, но това е добре за кучетата, които предпочитат да тичат при възможно по-ниски температури”, разясняват пред “Труд” състезателите. Те се надяват атмосферните условия да вдигнат скоростта на любимците им. Така и става - четириногите състезатели “късат въжетата” на старта, наблюдават със задоволство нашенците.

Конкуренцията обаче е сериозна и всяка секунда забавяне или разсейване от страна на кучетата коства места в класирането. “Тази година имаме своите слаби и силни моменти. Падаха вериги, късаха се въжета, имаше много разсеяни сред кучетата без опит”, разказаха пред “Труд” мъшърите.

Все пак останаха доволни от класирането (виж каретата) и се заканиха догодина младите надежди да покажат, че българският отбор е сила.

 

Дамите в действие

Жените в българския отбор тази година вдигнаха летвата. “Нашата гордост Тру (Truly Yours of Golden Nicol SD) стана майка преди 5 месеца и това е първото й състезание след грижите за бебета”, разкриха стопанките й Лилия и Вероника.

#TeamTruly, както обичат да се наричат момичетата, извоюваха най-големия успех за българите тази година, след като Лили и Трули станаха втори в категорията колело с родословно куче при пет класирали се участника. Вероника пък записа време в каникроса и стана 24-та. Това бе и най-оспорваната категория, където най-големи надежди българите възложиха на Ана Фликт и нейната Кобра. Двете станаха пети от 30 участници, а на девето място застанаха още едни от БГ дебютантите - Златка Христова и Айрън  (Northspring`s Green Forest). А Петя Сариева участва в категорията на ветераните заедно със своята Сиба.

Част от БГ тима бе и най-малката надежда Ану (Moonlight Anu of True by Heart Siberians). Само на пет месеца мъничето наблюдаваше състезателите, сред които бяха майка му Тру и баща му Вук, и се учеше отстрани, защото догодина тя вече ще бъде на трасето, за да прославя България.

 

Мъжките постижения

Дебютантите Георги Гешев и Макс (Sindarin Born to be Wild) станаха четвърти от десет в колелата с едно родословно куче. Осмо място в същата категория записа и Ивелин Тодоров, който се състезава за пръв път черната перла Прити (Tangotara Keep On Dreaming).

Капитанът на българите заложи на още една млада надежда - Сиба (Sindarin Born to be my baby). Във втората си категория – колело с две кучета, той кара с госпожицата и нейният татко Вук (Braveheart Vuk Speigas SD). Тримата станаха четвърти от пет класирани.

Същото място заеха и Ивайло Петров и неговият дългокрак любимец Рийв. Двамата, заедно за първа година, атакуваха трудната категория на скутерите и записаха добро време.

Данаил Иванов дебютира в тичането при мъжете със своя любимец Айрън, но даде и много кураж на половинката си Злати, която също участва за пръв път при бегачите.

 

Организаторите пред “Труд”:

Отборът ви е чест за нас

“Ние, организаторите сме много щастливи, че нашето състезание предизвиква такъв голям интерес и толкова много хора пътуват отдалеч. Българите изминават 800 км в посока, за да влязат в битка за медалите на Купата на мечките. Това е голяма чест за нас”, каза пред “Труд” Андрея Дер, президент на Киноложката асоциация за впрегатни кучета в Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл