Девет души са задържани при акцията срещу трафик на хора във Видинско

Снимка: Архив

Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на арестуваните, заяви зам.-главният прокурор Гешев

9 души са задържани при акцията във Видинско за разследване на просия и пране на пари предимно в Кралство Швеция. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев относно съвместната акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин за разследването срещу организираната престъпна група.

„Всички задържани са българи от цигански произход. Парите, които са събрани, са инвестирани в къщи и в скъпи коли, които вече са иззети“, заяви той. „Ще има разследване и за пране на пари, добави Гешев.

„Ще назначим проверка на сградите и на приходите на лицата“, отбеляза зам.-главният прокурор. Той обясни, че в хода на разследването са претърсени 9 адреса, а някои от задържаните имат роднинска връзка.

„Образувано е досъдебно производство за група занимаваща се с трафик на хора, просия и лихварство. Групата е работила основно в Швеция. Изкарвали са социално слаби хора в Швеция да просят“, обясни той.

„Този случай не е по сигнал на шведските власти, нито по телевизионни репортажи, делото започна след информация и добре свършена работа от ОДМВР-Видин“, изтъкна Гешев.

„Ангажирали сме ДНСК, която ще извърши съвместно с общината, цялостна проверка на сградите, за законността на пристройките. Ангажирали сме НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата в оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи“, посочи Гешев.

„Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли“, допълни той. По думите му разследването по случая е от 2-3 месеца. Основно задържаните са от село Дреновец. Гешев отбеляза, че до този момент няма информация дали в просията са били включени и деца.

„Информацията към този момент е тази, в понеделник или вторник ще бъде даден брифинг от Специализираната прокуратура и ГДБОП“, допълни Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право