Девет задържани за разпространение на наркотици при операции на столични криминалисти

Девет души са задържани при полицейски операции срещу наркоразпространението, проведени от криминалисти на ОДМВР- София през последните дни, съобщават от МВР.

Седем души са задържани при мащабна полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества на територията на РУ- Пирдоп, проведена през вчерашния ден. В хода на акцията са претърсени общо седем частни адреса- шест на територията на Златица и един в с. Мирково. Открити и иззети са  различни количества марихуана и амфетамин, подготвени за пласиране разфасовки с различен грамаж, гриндери, електронни везни, както и 154 незаконно притежавани боеприпаси с различен калибър. По случая са образувани четири досъдебни производства, процесуално- следствените действия по които продължават.

Други двама - мъж и жена са, разпространявали дрога, в т.ч. и сред подрастващи, са заловени при аналогични операции на територията на областта. На 30 март криминалистите от ОДМВР- София предприели претърсване на частен адрес в с. Костенец, за чийто обитател имали подозрения, че разпространява амфетамин и марихуана сред малолетни и непълнолетни. В рамките на процесуално- следствените действия криминалистите открили два стъклени буркана, закопани в двора на имота и съдържащи около 200 грама марихуана, а също така и електронна везна и други веществени доказателства, имащи отношение към случая. 27- годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Установени са множество клиенти, които са се снабдявали с дрога от него. Разследващият екип продължава работата по пълното документиране на извършваната от него престъпна дейност с оглед повдигане на обвинение за разпространение на наркотични вещества.

Оперативната работа по третия случай започнала след придобита информация за жителка на Елин Пелин, която предлагала дрога на малолетни и непълнолетни от региона. В хода на предприетите действия получените данни се потвърдили, като криминалистите разкрили  способите, използвани от 30- годишната А.Б. за осъществяване на наркосделките. В момент на прибиране на 10 грама марихуана от пощенската кутия на домашния й адрес бил задържан един от клиентите й. След прецизно анализиране на придобитата информация криминалистите пристъпили към претърсване на адреса.

Там те открили и иззели осем полиетиленови плика с общо 50 грама марихуана, полиетиленов плик с бяла буца с тегло 70 грама, реагираща на амфетамин, електронна везна, полиетиленов плик с накити от жълт метал, множество банкноти в различни валути и копюри в левова равностойност 9870 лв., както и други веществени доказателства, съотносими към случая. В хода на  проведеното разследване са установени и над 20 души, сред които и непълнолетни, закупували дрога от нея. Към момента на провеждане на процесуално- следствените действия А.Б. опитала да се укрие от разследващите в чужбина, което наложило да бъде обявена за издирване. Няколко дни по- късно тя е задържана на ГКПП- Калотина. След доклад на материалите по досъдебното производство пред Софийска окръжна прокуратура 30- годишната е привлечена в качеството на обвиняема за извършено престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК/ разпространение на наркотични вещества/ и й е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право