Девет нелегални крана във винпрома в Поморие (ОБЗОР)

През всеки един може да източват 5 литра алкохол без акциз за по-малко от минута

Запечатали само съоръженията, фирмата работи

Девет нелегални крана откриха във винпрома в Поморие. Всеки един от тях е имал дебит за източване на пет литра алкохол без акциз за по-малко от минута. Това каза пред журналисти Юлиан Мирков, зам-директор на Агенция “Митници” по повод извършената проверка в данъчния склад. “Винпромът е с големи нарушения. От крановете е възможно да изтича алкохол, без да има измервателни устройства, които да предават данните към Агенция “Митници” за количеството. Това е в разрез с разпоредбите”, заяви той.

Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, бе категоричен Мирков. “В технологичните схеми, които са налични при нас, те не съществуват. В представените от самия склад схеми, също не присъстват тези кранове. Oтделно митничарите са открили и пластмасови разфасовки на туби от 5 литра с ракия и мастика без акциз.

По думите му митничарите запечатали само съоръженията, складът не е спрял да функционира и да изкупува продукцията от грозде.

“Започваме проверки на всички складове на производители на алкохол в страната. Те се около 165, но нас ни интересуват само тези с производство, не само за съхранение”, допълни Мирков. Срокът за проверките е в рамките на два месеца, а от началото на тази седмица митничарите са влезли в шест данъчни склада, каза митничарят.

Според зам-директора на Агенция “Митници” от проверките тази седмица са констатирали два склада с големи нарушения - Винпром Поморие и Винекс Славянци, и четири с почти незначителни нарушения - Винпром Търговище, Винпром Долна Баня, Свиленград и Ловеч.

Във Винекс Славянци митничарите са открили проблем с измервателния уред на количеството алкохол, което може да води до укриване на акцизна стока. И в този склад е запечатан само уредът, всичко друго продължава да функционира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България