Девня обезопасява със свои пари резервоара с отрови в „Полимери“

Община Девня ще финансира операция по прехвърлянето в безопасен резервоар на промишлените количества ди- и трихлоретан, които се съхраняват във фалиралия химически завод „Полимери“.

Това се налага според кмета Свилен Шитов, за да се гарантира пълната безопасност и населението и околната среда, съобщиха от пресслужбата на общината. От там припомнят, че в началото на месеца областният управител на Варна Стоян Пасев обяви обществена поръчка за премахване и обезвреждане на химическите вещества. Спечелилият конкурса ще трябва да ги натовари, транспортира зад граница  и да ги предаде за утилизация. Въпреки това Община Девня реши да елиминира всякакви потенциални рискове, поради което ще освободи цялото съдържание на силно корозирал съд с трихлоретан. През две зими те бяха прехвърлени аварийно в друг резервоар, защото първият беше протекъл, но немалка част остана в него. За това трябва да бъде изцяло освободен от тежките фракции, защото са силно агресивни към метала и има опасност от внезапен теч.

За да може Община Девня да си върне средствата, които ще инвестира в операцията по прехвърлянето на химикалите, кметът ще трябва да обяви частично бедствено положение на територията на „Полимери“, както се случи и преди близо 3 години. Именно прилагането на тази мярка ще даде основание на местната власт да поиска от ресорната междуведомствена комисия към Министерския съвет да й възстанови всички похарчени средства за целите на аварийната операция, която трябва да се реализира до края на ноември тази година. В "Полимери" има 3000 т от опасния трихлоретан, който ако гръмне, може да предизвика екокатастрофа от Девня до Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони