Действащото правителство на Австрия подаде оставка днес

Кристиан Керн

Действащото правителство на Австрия подаде днес оставка съгласно конституцията след произведените в неделя парламентарни избори , предаде ТАСС.

Оставката беше подадена от канцлера Кристиан Керн на президента Александър ван дер Белен. Официалната церемония се състоя в президентството във Виена.

Държавният глава благодари на министрите за работата им и им заръча да изпълняват своите задължения до съставянето на ново правителство. По думите му окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени в четвъртък.

"Ще възложа на лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство, ако резултатите не се променят", каза Ван дер Белен.

По предварителни данни на вътрешното министерство Австрийската народна партия е на първо място с 31,5 процента от гласовете, следвана от Австрийската социалдемократическа партия с 26,9 процента и Австрийската партия на свободата с 26 процента.

"Внимателно ще следя, за да гарантирам, че основополагащите европейски ценности, вписани в нашата конституция, остават компасът, който направлява Австрия към бъдещето", каза президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа