Декларация против изграждането на бежански центрове приеха търновските общински съветници

Снимка: Архив

Декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип и заселване на нелегални имигранти на територията на Община Велико Търново прие местният парламент. Текстът на документа бе внесен от групата на ПП „ВМРО – Българското национално движение”.

„Считаме, че Община Велико Търново и България не бива да стават потърпевши от политиката на криворазбрана солидарност и на късно осъзнати грешни решения от Брюксел по отношение на мигрантската криза в Европа”, каза Николай Цонев от групата на ВМРО.

„Мислим, че не е времето да се решават чужди  проблеми преди да е структурирана изцяло интеграционната политика по отношение на нашите малцинства и българската диаспора”, коментира Нейчо Генчев от ГЕРБ. Той определи като странни изказванията, че Велико Търново заедно с община Кърджали ще са първите, в които ще бъдат настанени имигранти с цел решаване на демографски проблем.  Според проучване, направено от Националния статистически институт и Евростат, Велико Търново е сред трите ареала с най-добър миграционен прираст. Той е от най-младите градове в страната, със средна възраст на жител 38,9 г., на първите места по раждаемост, два пъти старата столица е посочвана за най-добро място за живеене, отбеляза Генчев.

„Бежанците са проблем на други хора, не на България”, заяви проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ. По негови думи „решенията на мигрантските потоци са на некомпетентни президенти с имена Джордж Буш, министър-председател Блеър и  на един,  на когото не искам да спомена името – във Френската република вчера или завчера му показаха червен картон. Те решиха да правят демокрация на върха на пушките”. Имигрантите да си отидат в Съединените щати,  Англия, Франция и при хубавицата Меркел в Германия, призова емоционално проф. Харалампиев.

„Ние няма да решаваме геополитически проблеми. Наша работа е да установим правила, при които да се допуска появата на такива хора”, каза Николай Илчев от АБВ.

„Кметът защитава интересите на всички граждани и не би позволил на територията на нашата община да има под каквато и да е форма бежански лагер”, категоричен бе секретарят на Общината Мина Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони