Дела срещу подкупни кметове удрят на камък

Окръжна прокуратура – Пловдив с обвинения за корупция

Кметовете на Карлово, Перущица и Брезово, бившият кмет на най-големия пловдивски район „Централен”, бившият управник на община Куклен, бившият шеф на полицията в Асеновград Димчо Темелков...Всички тези хора, заемащи сериозни властови позиции, са обвинени от пловдивската прокуратура в длъжностни престъпления - присвояване, взимане на подкуп или превишаване на права.

Няма как обвинителите от нашата прокуратура да попаднат в списъка на тези, които нехаят за злоупотребите на властта, казва един от тях. Но и той, и колегите му търпят критики, че няма осъден политик. А как да има?! - питат те, след като в съдебните зали се чуват оправдателни присъди. Има едно-единствено изключение за последните години – осъденият условно кмет на Брезово - Радньо Манолов. Той се раздели с поста си, след като беше признат за виновен, че като нотариус е заверявал подписи, които не са положени пред него.

Като цяло, шумните процеси удрят на камък

Най-яркият пример е делото срещу Райна Петрова, която е задържана за кратко през лятото на 2014 г. и обвинена, че е притискала директорките на детските градини да сключват договори за доставка на храни с фирмата на нейната приятелка Надежда Минчева – „Надежда 2000”. Според прокуратурата Петрова покривала сигналите на тези директорките, че доставчикът зарежда забавачките с некачествени продукти. Веднъж дори децата консумирали гранясала риба. В замяна на осигурените договори Надежда Минчева платила екскурзия на Райна Петрова до Тайланд на стойност 9780 лв. След като обвинителният акт беше връщан неведнъж за корекции, делото стартира през ноември 2016 г. в Пловдивския окръжен съд. Свидетелите – основно директорки на детски градини в района (чието население е колкото на голям областен град) ги беше хванала вече тежка амнезия. Те заявиха пред Пловдивския окръжен съд, че нищо не помнят. Така обвинението, че са били заставени да избират за доставчик именно фирма „Надежда 2000”, остана недоказано. Що се отнася до ваучера за пътуването до Тайланд, съдия Силвия Цанкова реши, че той е подарък, а не подкуп. Причината – Райна Петрова и Надежда Минчева били приятелки и не крият това. Ваучерът бил купен на рождения ден на кметицата през 2013 г. и следователно представлява приятелски жест за личен празник, а не рушвет.

Оправдателната присъда на Райна Петрова беше прочетена на 10 ноември м. г. Прокурорът Румен Попов внесе протест срещу нея. Апелативният съд върна делото за ново разглеждане от друг състав и на 25 октомври т. г. вторият съдия – Розалия Шейтанова върна обвинителния акт на прокуратурата за си оправи неяснотите в обвинението. Нов протест не последва и материалите по делото бяха изпратени на Специализираната прокуратура – тя сега ще решава има ли основание да се пише нов обвинителен акт, или няма.

Бизнесдамата Надежда Минчева е главно действащо лице в процеса и срещу друг кмет – Костадин Павлов, който управляваше община Куклен през 2013 и 2014 г. Обвинението срещу него беше, че при конкурсите за зареждане с храни на детската градина и на домашния социален патронаж, той разказвал какви са офертите на конкурентите на „Надежда 2000”, за да даде възможност на тази фирма да коригира своето ценово предложение и да спечели. Според прокуратурата за тези услуги Минчева дала на Павлов подкуп на два пъти – веднъж 1200 лв. и друг път 3000 лв. Делото повтори процеса срещу Райна Петрова – свидетелите масово не помнеха какво се е случило, а за капак се оказа, че посредникът между Минчева и Павлов, който е предал парите за подкупите, не ги е виждал, защото били сложени в плик.

„В плика може да е имало шоколад за почерпка“, каза Константин Давчев, адвокатът на Павлов

Съдия Светлана Станева оправда и Павлов, както и Минчева по обвинението за взимането- даването на подкупа, само че с друг мотив. Той гласеше, че в обвинителния акт се твърди, че подкупът от 1200 лв. е бил даден на 10 юни 2014 г. А от телефонните разговори, записани със специални разузнавателни средства, става ясно, че уговорката за даването на рушвета е била за 18 юни същата година.

Съдийката даде 3 месеца условно лишаване от свобода на Костадин Павлов. Тя изтъкна, че на 10 юни 2014 г. подсъдимият скрил първоначалната оферта на Надежда Минчева в конкурса с цел после тя да бъде подменена и фирма „Надежда 2000” ЕООД да се окаже с най-ниските цени. Протестът на прокурора срещу оправдателната част от присъдата вече е факт. И се чака насрочване на делото пред Апелативния съд в Пловдив.

Развръзка предстои по процеса срещу кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Той е подсъдим за присвояването на 26 984,68 лв. Според прокуратурата Кабаиванов назначил в екипа на проекта за пречиствателната станция на Карлово съпартийците си от СДС Николай Хаджийски и Милко Стрехин, за да получават заплати, без да ходят на работа. Делото стартира в Карловския районен съд. Когато се стигна до пледоарии, съдебният състав си направи отвод, защото, като кмет Кабаиванов помогнал за решаването на проблема със сградата на съда. И останалите съдии отказаха да гледат казуса и делото беше изпратено на Районния съд в Пловдив. Изненадващо, на първото заседание съдия Николай Ингилизов реши, че ще го гледа при закрити врати, защото в хода на разследването са използвани СРС -та.

Така или иначе, делото върви към финал и се очаква да приключи на 10 януари

С обвинения за злоупотреби в размер на 222 662 лв. е и кметът на Перущица Ради Минчев. Но и там прокуратурата се препъна в неясноти в обвинителния акт. Той беше върнат от Специализирания наказателен съд на спецпрокурорите, които ще решават дали да го пишат наново.

Още е рано да се каже какво ще се случи с делото срещу бившия шеф на полицията в Асеновград Димчо Темелков, който е подсъдим по твърденията на прокуратурата, че е замитал сигнали за извършени престъпления. Този процес е още на старта. Разпитите на свидетелите ще започнат чак догодина - на 31 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи