Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Снимка: Денислав Стойчев

Делегатите на Конгреса на БСП няма да разглеждат промени в Устава на партията. Предложението за включване на такава точка в дневния ред беше отхвърлено със 186 гласа "за", 461 гласа "против" и 14 "въздържал се".

Чавдар Георгиев обясни, че тези промени в Устава ще дадат възможност Конгресът да избира председател, когато са предсрочно прекратени пълномощията му, но остава възможността за пряк вътрешнопартиен избор след приключване на мандата.

Депутатът Георги Свиленски направи обратно предложение - да не се включва такава точка в дневния ред, защото тези промени в Устава не са обсъждани от партийните организации. Има последователни хора, които са против прекия избор, но не мога да разбера поведението на Дъбов, Гергов, Янков и други, които са подписали това предложение, коментира Свиленски, цитиран от БТА.

Димитър Дъбов му отговори, че в промяната, под която се е подписал, са предвидени и двете възможности за избор на председател.

Велислава Дърева обясни защо е необходимо да бъде направена тази промяна в Устава. Спрямо промените, които приехме

преди три години, Конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател. Разбирате ли този абсурд - той е и юридически, и политически, коментира тя.

С 535 гласа "за", 27 "против" и 11 въздържали се от дневния ред отпадна точката за констатиране на оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова. Преди това Нинова обяви, че не е депозирала пред Конгреса своето заявление за прекратяване на мандата и няма да го направи.

В началото на заседанието на Конгреса Валери Иванчев, делегат от София, предложи Корнелия Нинова да оттегли оставката си и посочи, че това е желанието на огромното мнозинство на хората, а и партията няма готовност да проведе пряк избор.

Валя Цанкова, от името на социалистите от Пазарджик, също изрази категоричното несъгласие с оставката на председателя на БСП и предложи Нинова да я оттегли.

Румен Банков, делегат от Ямбол, отбеляза, че има лично заявление за прекратяване на мандата, направено пред Националния съвет на БСП. "Партията не се управлява с врътки и процедури, а с идеи и с лидерство", посочи той.

След гласуване с 205 гласа "за", 389 "против" и 19 въздържали се в дневния ред остана точката за процедура за пряк избор на председател, която да започне със следващия цикъл отчет и избори в БСП. Предлага се до три месеца да бъдат изработени процедурните правила за този избор.

В момента Конгресът обсъжда политическия доклад за резултатите от европейските избори и задачите за предстоящия местен вот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика