Делегати на Международния конгрес на световните цивилизации посетиха Пловдив

Делегация от участници в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда от 29 ноември до 1 декември в София, посетиха днес и Пловдив. Кметът на града под тепетата Иван Тотев посрещна в Малката раннохристиянска базилика на бул. "Княгиня Мария Луиза" ВИП-гостите, сред които бяха заместник-министърът на културата и туризма на Азербайджан д-р Назъм Самадов и генерални директори и председатели на туризма на Бразилия, Камбоджа, Канада, Румъния, Молдова, Испания и САЩ.

В приветствието си кметът Тотев наблегна на значението на Малката раннохристиянска базилика, където са изложени над 200 кв.м мозайка. Той запозна гостите и с най-новото историческо откритие със световно значение - надписът от първи век от н.е., намерен под Античния театър и посветен на най-видния човек от онова време и градоначалник на метрополията - Тит Флавий Котис.

delegacia_malka-bazilika-2

"В момента работим по разкриването на над 2000 кв.метра мозайки в Епископската базилика. Всяка година Община Пловдив финансира археологически проучвания и възстановява своите исторически паметници", обясни кметът Тотев и уточни, че в Пловдив има огромно тракийско, римско и друго наследство. Той припомни, че по време на изложба на България в Лувъра над 50% от експонатите са били от Пловдивския археологически музей. Иван Тотев обясни, че общината непрекъснато работи по откриване и представяне на нови находки.

Кметът изрази надежда, че участниците в делегацията лично ще се убедят каква богата история има Пловдив, който през 2019 г. ще бъде Европейска столица на културата. Гостите бяха приятно изненадани от факта, че туристическите нощувки в града се увеличават непрекъснато, а посещенията в музеите бележат 60% ръст на посетители в сравнение с 2015 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България