Делегация на Върховната сметна палата на Чехия гостува в Община Пловдив

Заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков и главният секретар на общината Ангелина Топчиева посрещнаха днес в заседателната зала на градската управа официална делегация на Върховната сметна палата на Чешката република, водена от нейния президент инж. Милослав Кала.

Гостите бяха запознати както с богатото културно-историческо минало на най-древния жив град в Европа, така и с интензивното развитие на съвременен Пловдив. Розалин Петков ги покани да дойдат отново през 2019 г., когато градът под тепетата ще е Европейска столица на културата. От своя страна инж. Милослав Кала изрази възхищението си от историята, красотата на града и от приятелското посрещане. Той сподели, че посещението в страната ни е свързано с подготовката на съвместни проекти със Сметната палата и пожела успешно българско председателство на Европейския съюз през 2018 г. Пред пловдивските домакини той сподели резултати от проверки по общини в областта на здравеопазването и образованието в Чехия, направени по австрийски модел и приложими в България като част от общността на ЕС.

„Приемаме проверяващите от Сметната палата като партньори, като катализатор за подобряване на нашата работа“, заяви Ангелина Топчиева. „Ако се констатира нередност, веднага я отстраняваме“, допълни Розалин Петков. И домакини, и гости се обединиха около мнението, че трябва да има пълна прозрачност и информация за изразходване на публичните средства при всяка една общинска процедура, тъй като това дава възможност на гражданите да участват пълноценно в обществения живот.

При визитата си в Пловдив чешката делегация бе съпровождана от председателя на Сметната палата Цветан Цветков и заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони