Делегация от Община Пловдив посети побратимен град в Македония за празника му

Делегация на Община Пловдив бе на тридневно посещение в побратимения си град в Македония Куманово. Поводът за визитата, осъществена по покана на кмета на Куманово Максим Димитриевски, бе празникът на града, с който Пловдив е побратимен от 2003 година. Куманово е вторият по големина град в Македония и се намира на 36 км от столицата Скопие в котловината Жеглигово. Градът е с население от 105 000 жители и е разположен на две реки – Койнарка и Липковска. В

Куманово от векове живеят представители на различни етнически общности – македонци, албанци, турци, роми, власи, сърби, бошняци и други.

Делегацията от Пловдив участва в поредица от събития, сред които официална среща за запознаване с ръководството на Община Куманово, разговори с представителите на официалните чуждестранни делегации, откриване на традиционна художествена изложба на картини от местни художници, концерт на централния площад с участието на група Нокаут, Бени Шаќири и Нон Стоп и местните изпълнители Мартиниан Кириловски, Ивона Йованович, Марио Арангеловски и Мартия Станойкович, както и церемония в Градската ритуална зала за размяна на подаръци.

Акцент в наситената програма бе церемонията за полагане на цветя на мемориала "Костурница" по повод 73 години от Освобождението на Куманово и в памет на загиналите герои във войните, както и проведеното тържествено заседание на Съвета на Община Куманово. От името на кмета на Пловдив Иван Тотев членовете на делегацията поднесоха поздравителен адрес за празника, плакет и множество подаръци с герба на общината, рекламни филми и материали за града и за „Пловдив - Европейска столица на културата – 2019“, както и вино от региона около Пловдив.

С цел по-нататъшно развитие на конкретни инициативи от взаимен интерес и активизиране на двустранните отношения между двата побратимени града – Пловдив и Куманово, бяха набелязани и конкретните инициативи. Сред тях са гостуване на хорови състави, участие в Международния фолклорен фестивал, Международната среща за туризъм, Пролетния панаир на занаятите, Дефиле на младото вино, Международен китарен фестивал, Народен събор Пловдив, демонстрация на местна кулинария, изложби на местни художници и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони