Делегация от Стопанската академия в Свищов гостува в Донецкия национален университет

Ректорът на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов доц.д-р Иван Марчевски бе официален гост на честването на 50-годишнината на икономическия факултет към Донецкия национален университет в град Виница,Украйна. В рамките на честванията бе организирана и проведена международната научна конференция „Актуални социално-икономически проблеми на държавата и регионите: антикризисна стратегия и устойчиво развитие” в която участваха и ръководителите на две катедри от свищовската академия.

В приветствието си към факултета-юбиляр и към участниците в конференцията, доц. д-р Иван Марчевски припомни за изградените взаимоотношения и ползотворно сътрудничество между двете висши училища, датиращи от близо 20 години. Ректорът на свищовския ВУЗ връчи поздравителен адрес на ректора на Донецкия национален университет проф. д-р ик.н. Роман Федорович Гринюк, който е доктор хонорис кауза на свищовската .

Ръководителят на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия, проф. д-р Андрей Захариев пък изнесе пленарен доклад на тема „Фактори за възстановяване и "златните резерви" – сравнителен анализ и оценка за страните от югоизточна Европа и Организацията за черноморско икономически сътрудничество (2006 – 2015 г.)”, базиран върху публикувана съвместна научна студия с Николай Колев, изпълнителен директор на ТБ „Общинска банка” АД.  С доклад и публикация на статия в международната конференция участва и доц. д-р Галина Захариева – ръководител катедра „Международни икономически отношения”. Представените на конференцията научни изследвания са отпечатани в два поредни броя на

научното списание на факултета-юбиляр „Икономика и организация на управлението” .

В рамките на работната визита, проф. Захариев изнесе открита лекция в областта на съвременна валутна система пред преподаватели и студенти, обучавани в спец. „Финанси”. Той представи историята и традициите на Алма матер в Свищов, учебния план и организацията на учебния процес по „Финанси” за степените „бакалавър” и „магистър” в СА „Д. А. Ценов” в контекста на възможностите за създаване на съвместни образователни продукти чрез европейската система за натрупване и трансфер на кредити (ECTS).

Доц. д-р Иван Марчевски пък бе гост на учебни занятия в бакалавърска степен на факултета - юбиляр и приветства обуваните студенти в редислоцирания на над 800 км. от град Донецк в източна Украйна водещ украински класически университет. Зам.-ректорът на Донецкия национален университета проф. д-р ик.н. Татяна Орехова и деканът на икономическия факултет проф. д-р ик. н. Лариса Шаулская запознаха свищовската делегация с обновената катедрена структура и състав на факултета, както и с академичната база и новооткрит университетски музей в град Виница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони