Делио Роси - Господин Мама мия

Делио Роси е новият треньор на "Левски". Италианецът е носител на купата на Италия с "Лацио". Водил е още "Фиорентина", "Болония", "Аталанта", "Палермо", "Сампдория", „Лече“... До този момент Роси е работил само и единствено на Ботуша. Известен е с буйния си характер и своя професионализъм.

"Когато дойде за обсъждане темата къде ще живее, той каза: "Мен това не ме интересува, защото съм 20 часа на стадиона", разкри собственикът на "Левски" Спас Русев, който води лично преговорите с Роси.

Италианецът има впечатляваща визитка. Записал е 619 мача, а 360 от тях са в Серия "А". Кариерата му обаче е съпътствана от успехи и скандали. От бой на собствен играч, през показан среден пръст на съперник от "Рома" по време на двубой до къпане по боксерки във фонтан.

Роси завършва с отличие спортни науки и първата си работа получава още на 29-годишна възраст в "Торемаджоре". Веднага печели шампионат в една от долните дивизии. Кариерата му се развива по етапно. В периода 1993-2001 г. води скромни отбори като "Фоджа", "Пескара", "Салернитана" и "Дженоа". През 1997-а постига грандиозен успех. Роси печели със "Салернитана" за втори път в историята на клуба промоция в Серия „А”! И в знак на уважение става почетен гражданин на град Салерно.

Следва успешен сезон в „Лече“, който му осигурява покана за „Аталанта“. С тима от Бергамо изпада в Серия „Б”, но въпреки това предизвиква интереса на "Лацио". В края на сезона „орлите“ финишират шести място и се класират за Купата на УЕФА. Избухването на корупционния скандал „Калчополи” засяга „Лацио“, който пропуска евротурнирите. Сезон 2006/07 също е тежък за "Лацио" – първоначално на отбора са отнети 11 точки, но после са намалени на 3. На 10 декември идва една от най-сладките победи в кариерата на Роси – "Лацио" громи големия враг "Рома" с 3:0. Треньорът се съблича по боксерки и се хвърля във фонтан в центъра на Рим. В края на сезона класира „Лацио“ е трети и стига до плейофите на Шампионската лига.

На 13 май 2009 година Делио Роси извежда "Лацио" до първи трофей от пет години насам. Във финала за Купата на Италия тимът побеждава "Сампдория" след дузпи. Когато всички очакват, че италианецът ще остане на поста и след изтичане на договора му, той изненадващо напуска.

От 2009 до 2011 година е начело на "Палермо", който класира на финал за Купата на Италия през 2011 година, но го губи от "Интер" с 1:3. През ноември поема "Фиорентина". Краят на престоя му обаче е скандален. Два кръга преди края Роси е уволнен. Причината е, че треньорът забива няколко шамара на една от звездите на „виолетовите” Адем Ляич. Скандалът избухва по време на мач с "Новара" (2:2). До 30-ата минута гостите повеждат с 2:0, когато Роси решава да смени Ляич. На излизане от терена сърбинът беснее, псува и аплодира демонстративно смяната. Италианецът загубва контрол и започва да млати Ляич, който сяда на резервната скамейка и започва да плаче като дете. Това е и последното действие на Роси във "Фиорентина".

„Мама мия! Треньор наби свой играч по време на мач“, написа британският в. „Дейли Мейл“.

Въпреки уволнението ултрасите на "Фиорентина" застават на страната на Роси. Изпращат го с прегръдки и казват, че "така трябва да се действа срещу наемниците."

На 17 декември 2012 година Роси заменя Чиро Ферара като треньор на "Сампдория" и в края на сезона спасява тима от изпадане. 6 месеца по-късно италианецът се замесва в нов скандал – показва среден пръст на Николас Бурдисо от "Рома" при победата с 3:1.

Следващата крачка на Роси е "Болоня", тогава в Серия „Б”. Въпреки краткото време до края на сезона наставникът класира „Болоня“ в Серия „А“ след спечелен плейоф срещу „Пескара“. През есента обаче е уволнен.

„Животът ми е от стадиона до хотела и от хотела до стадиона – признава Роси. - През нощта гледам DVD-та и мисля тактиката за утрешния ден. Когато отидох в „Болоня“, се заключих 3 дни в стаята и мислех как да оправя нещата. Много години живях в Рим, но така и не видях Колизеума.“

 

Наложи Божинов в „Лече“

27 януари 2002 година се превръща в историческа дата за италианския футбол. Едно момче от България дебютира за "Лече" на 15 години. Валери Божинов се превръща в най-младия чужденец, записал официален мач в Серия „А”. Той се появява на мястото на Валери в мач срещу "Бреша". А тогава за съперника играят Роберто Баджо и Лука Тони.

Треньор на "Лече" е Алберто Кавасин, който вече гледа към изхода със заповед за уволнение. Загубата на Божинов и компания с 1:3 само подпечатва раздялата с наставника. Два дни по-късно начело на тима за треньор е поканен Делио Роси. Именно той се превръща в човека, който вярва много и дава път на младия Божинов в италианския футбол. Краят на сезона обаче не е щастлив за „жълто-червените”, които изпадат в Серия „Б”. Роси обаче остава и още на следващия сезон успява да върне тима отново сред най-добрите.

 

За него

Интересен характер

Делио Роси е много интересен характер. Той прекарва повече време на тренировъчното игрище, интересуваше се от най-малките детайли. Аз ще му дам цялата си подкрепа, да се чувства комфортно. Няма нужда да съветвам човек с над 600 мача в Серия “А”. За феновете на “Левски” ще кажа, че той е фанатичен привърженик на “Лацио”, душата и сърцето му са свързани с този тим. Роси каза - ако търсите мениджър, някой да ви обещае непостижими неща, не съм аз. Но ако търсите човек, който да гради отбор, аз съм готов да се заема.

Спас Русев, собственик на “Левски”

Винаги ще му бъда благодарен

Делио Роси е много високо ниво. Да, същото мога да кажа и за израелския треньор Аврам Грант, който дори е по-голямото име. Лично аз ще бъда благодарен цял живот на Делио Роси. Той ми даде път към професионалния футбол в “Лече”. Определено ще бъде от полза на “Левски”.

Валери Божинов, бивш нападател на “сините”

Каза, че ще ме убие

Не съм го псувал, дори обидна дума не съм отправил към него. Само плясках и му казах, че е велик. Не бях прав, но той ме нападна с удари и ми крещеше: “Ти си задник, ще те убия”. Да му простя? Не мога. Няма да го направя, защото ме нападна, когато бях безпомощен. 10-годишният ми братовчед гледа мача, както и роднините ми в Сърбия. Какво да им обясня за ситуацията? Те бяха шокирани, аз също. Роден съм в Нови Пазар, което е до Косово. Когато бях малък, до къщата ни падаха бомби. Те не ме уплашиха, нито случката с Роси.

Адем Ляич, бивш играч на “Фиорентина”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ