Делото за атентата на летище Сарафово започва на 26 септември в Спецсъда

Снимка: Архив

Делото за атентата на летище Сарафово започва на 26 септември в Специализирания наказателен съд. То ще се гледа от съдия Аделина Иванова, която беше избрана със системата за случайно разпределение на делата, съобщава БНР.

Освен нея,  по първия процес за тероризъм у нас  ще заседават съдия Виржиния Петрова и трима съдебните заседатели.

След четиригодишно разследване прокуратурата прати на съд задочно - Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас  на 18 юли 2012 година,  при който загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и самият атентатор. Ранени бяха и 35 души туристи от Израел. Фарах и Хадж Хасан  са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност на страната.

Според информация на БНР, съдебният състав възнамерява да изпрати съдебни поръчки за пострадалите в атентата - ранени  и наследниците на загиналите. Документи ще бъдат изпратени освен в Израел, в Мароко и Ирак. Без тяхно участие или участието на упълномощени от тях лица процесът няма как да започне по същество.

В рамките на досъдебното производство, по което първо работиха следователи, а след това и прокурори от Бургас, бяха направени 100 експертизи - 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопски автотехнически, оценъчни и други. Разпитани са били 170 свидетели. Всичко установено от разпитите и вещите лица е събрани в 80 тома.

До задочните обвинения на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан  се стигна след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол" .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право