Делото за побоя заради плацента в Шейново влиза в съда

Предпологоемият нападател твърди, че няма доказателства

Делото срещу  Владимир Стоянов, който  е предпологаемият напател  на акушер-гинекологът от болница „Шейново” д-р Албена Гагова,  до две седмици влиза в съда, заяви преди bTV софийският районен прокурор Ради Димов.

Мъжът, който настояваше да вземе плацентата след раждането на детето си, е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на лекаря.

Обвиняемият обаче постави под съмнение самия инцидент.

По думите му към момента няма доказателства, че е имало щета и нападател.

Мъжът, обвинен за побой над лекарката от болница „Шейново”, е с богато криминално досие.

По време на разследването мъжът е бил настанен в психиатрична клиника за експертиза, защото е твърдял, че има психиатрично заболяване. Според резултатите обаче Стоянов е бил вменяем и е знаел какво върши.

Пред камерите на bTV Стоянов нито отрече, нито потвърди дали той е нападателят на д-р Гагова.

При обвинение в леко престъпление максималният срок за задържане на разследването лице е два месеца. В конкретния случай няма повече законови начини Стоянов да бъде задържан под стража.

Според обвинение в този случай не е толкова впечатляващо, че е сменена мярката за неотклонение на обвиняемия, колкото повода за неговите действия.

Ето и цялото интервю с обвиняемия Владимир Стоянов:

– Какво се случи на 1 юли?

– На 1 юли се прибрах вечерта вкъщи след работа и тук долу имаше полицейска кола. Аз им казаха да се дръпнат, защото бяха спрели в частен имот. Те се дръпнаха, аз спрях. Добър вечер, добър вечер! Д-р Стоянов? Кажете! Документи ще може ли? Ще може! Ще може ли да дойдете с нас? Ще може, разбира се! Отидох с тях и ми се сложиха обвинение.

– Преди това къде бяхте? Преди да се срещнете с полицаите?

Цял ден работих. В смисъл, аз си имам работа по имотите.

– В Шейново бяхте ли в този ден?

– Няма доказателства за такова нещо.

– В този ден роди ли ви се дете?

– Това пак е нещо, което ще се гледа в съда и не е предмет на дискусия.

– С д-р Гагова кога се срещнахте за първи път?

– Това пак е нещо, което ще се гледа в съда. Това за д-р Гагова, което аз искам да кажа е да си вземе поука от грешките си и да започне да помага наистина на хората. Тя много добре знае, ако не знае нека провери, колко важни са тези стволови клетки за тези деца. И всички майки се надявам да погледнат колко важни са стволовите клетки.

– От Вашите думи излиза, че д-р Гагова си е получила заслуженото?

– Аз не съм съдник, не съдя никой, не е моя работа да съдя който и да било. Надявам се, че каквото и да е станало д-р Гагова и всички колеги да си вземат поука и да вземат пример от развиващите се страни и да помогнат на тези невинни деца, за да може да живеем в XXI век. И това е срамота.

Самият факт, че поисках тройна експертиза от съда и ми беше отказана, за да се види дали е имало щета… То не е имало щета!

– Върху кого?

– Върху д-р Гагова.

– Т.е. тя не е била удряна?

– Тия неща, които са написани, че тези за повреди и щети, то няма доказателства. Защото то няма как да е истина, при положение, че…

– Тя има медицинско извадено веднага след инцидента, което констатира счупен нос, комоцио и разкъсана устна?

– Точно тези неща няма как да са истина, защото едно е да пише нещо на хартия от един човек, който ѝ е приятел, примерно и друго е да ѝ се направи тройна експертиза от съда със съдебна медицина и всичко, за да може това нещо да има доказателствена стойност.

–Всичките й колеги са я видели в безпомощно състояние.

– Няма такова нещо, тук говорим за неутрални хора, които не съществуват. Разбирате ли? Това са хора, които са приятели нейни.

– Каква е Вашата гледна точка за инцидента?

– Моята гледна точка е, че който и да е родителят мисля, че е направил най-доброто, като е поискал стволовите клетки за сина си. В тази ситуация, явно човекът е имал познанията и желанието как да ги съхрани и да ги извлече.

– Според вас, въпросният родител, който и да е той, за какво му е била необходима плацентата?

– Аз мисля, че просто е искал да я съхрани. И това е. За детето си.

– Обвиняват този родител, че важното за него е била плацентата, за да прави опити с плацентата?

– Не е вярно това, няма как да е вярно. Аз не знам за такива родители да правят такива опити, поне тука в България. Все пак аз съм в тази област от 17 години и горе-долу ми е ясно за какво става въпрос, още от Медицински факултет. Колеги доктори ме знаят първи курс като бях медицина, понеже бяхме 3 Владовци, като Владо Матката. Защото тогава се занимавах с един експеримент, който беше за изкуствена матка. Като тръгнем оттам, аз съм минал през доста неща.

– От Владо Матката до Владо Плацентата?

– Да, което е ирония малко така, но те сигурно сега си викат: „Еее… Тоя спомняме си го!”

– Правите ли опити с животни?

– Ако някой желае може да провери с какви експерименти съм се занимавал, къде съм учил, защо съм учил…

– Ние проверихме. Там пише, че сте правил опит със замразяване на животни с цел да постигнете вечен живот?

– Вечен живот е силна дума. Факторите на стареене са различни и в случая теломери и стволовите клетки. Стволовите клетки са фактори, докато замразяването е удължаване на времето, за да може хората да измислят, да имат време, за да подобрят тези фактори.

– Чувствате ли се виновен?

– Аз не съм виновен, не съм направил нищо лошо. Това, което се опитвам аз е да събудя интереса на майките към стволовите клетки за децата им, за да може те да ги търсят.

– Вие разбирате този родител?

– Мисля, че да. Независимо, че изстрадах в крайна сметка.

– Близки сте си?

– Да, ясно е, че при всички положения съм мислил за нещата, които са му дошли до главата.

– Вие ли сте този родител?

– За зрителите е по-важно дали е имало нападател. Защото в момента няма доказателства, че е имало щета, че е имало нападател. Всъщност, така погледнат въпроса дали д-р Гагова е нападнала този родител. В гръб! След като е убила клетките на сина му, стволовите клетки!

– Родителят виждал ли е сина си?

– Доколкото разбирам, да.

– Пораснал ли е?

– Това вече не знам.

– Има срещу Вас висящи дела за укриване на бежанци, палежи?

– Както казахте, те са висящи. Не са доказани и няма и да бъдат доказани. По простата причина, че ако имаше нещо, аз щях да съм вътре. Както и за тоя случай. Аз съм невинен и затова съм и навън и ще продължа да съм си вън.

– Ще искате обезщетение?

– То е нормално. Аз ще взема, не ще искам, аз ще взема обезщетение. Въпросът е колко.

– Как виждате бъдещето си?

– В момента гледам да си стъпя на краката и да си продължавам живота нормално. Защото се случи тази ситуация, че един нормален човек трябваше да седи 2 месеца, да му се отнеме свободата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България