Дело за измама с жилища в Ямбол продължило 17 години, прекратиха го по давност

Дело за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, което е продължило 17 години, 7 месеца и 11 дни и е било прекратено поради изтичане на абсолютната давност, установи Инспекторатът към ВСС при извършени в периода 1 октомври - 31 декември 2017 г. проверки на 188 заявления от граждани за бавно правосъдие. Производството е сред основателните 44 заявления по наказателни дела, съобщават от Инспектората към ВСС.

Производството е за престъпление по чл. 211 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) - платени, но неполучени жилища в Ямбол. То е започнало през декември 1999 г. и е приключило през август 2017 г. Тези 17 години, 7 месеца и 11 дни обхващат предварително производство и производство пред две съдебни инстанции.

В досъдебното производство, продължило около 15 години, са допуснати съществени забавяния, причинени от действията на разследващите органи и прокурора. През първите три години на разследването са били извършени само част от необходимите действия по разследването - разпокъсано през 2001 и 2002 г. Това е обусловило отстраняването на разследващия следовател и определянето на нов, както и двукратното връщане на делото от прокурора на следователя за извършване на допълнителни действия по разследването.

Освен това в досъдебното производство са допуснати 7 периода с обща продължителност над 4 години, през които не са извършвани никакви действия по разследването.

От 2012 до 2016 г. районната прокуратурата в Ямбол 4 пъти е внасяла обвинителен акт в съда. Всеки път съдебните производства са били прекратени, тъй като обвинителният акт, с който делото е внасяно в съда, не е отговарял на всички изисквания на чл. 246 от Наказателно-процесуалния кодекс, и делото е връщано на прокурора. Това се е случило при първоинстанционното разглеждане на делото, включително и при разглеждането му след отмяна на постановена присъда от въззивния съд.

В съдебната фаза са допуснати кратки забавяния - при две от производствата в Районен съд - Ямбол, продължили съответно 10 месеца и 11 месеца. Те не са били прекратени своевременно от съда на етапа на разпоредителното заседание, а едва в хода на съдебното следствие.

В резултат на всички тези факти приключването на делото е забавено с 11 години, а производството е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване на повдигнатите обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право