Дело за 90 000 лв. обезщетение завежда битият от турски граничари

Вътрешният министър: Трябва да се съобразяваме с правилата, независимо на кое ГКПП сме

Българинът, пребит от трима турски граничари на наша територия на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Лесово ще заведе дело срещу тях за общо 90 000 лв. обезщетение. Турската страна вече се извинила за инцидента, съобщи вчера вицепремиерът Екатерина Захариева.

Както писа “Труд”, в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров нареди пълно разследването на случилото се миналата неделя. Тогава българският гражданин, съпругата му и нейна приятелка отивали на разходка в Турция. Според разказа на пострадалия, след като стигнали до турските гишета решили да се върнат обратно, защото ситемата е блокирала и трябва да се чака с часове. Разрешила им турска служителка. Тъкмо били до нашия пункт за дезинфекция, когато ги настигнали тримата чужди граничари и го свалили насила от колата. Разкъсали му дрехите, ударили в окото, както и по тялото и краката и го карали да се върне обратно, защото не му сложили някакъв печат.

Случаят е заснет от камерите на ГКПП-тата и на двете страни. Вчера вътрешният министър Валентин Радев обаче разказа друга версия. По думите му българинът е направил обратен завой, защото турските граничари са се усъмнили и искали да прегледат колата му на рентген. “Турските власти са действали грубо и неправилно, на наша територия при това. Особено агресивен е бил един от служителите, който е трябвало да извърши проверката, негова е била отговорността и се е боял да не бъде уволнен. Има правила и в българската, и в турската страна и те трябва да се спазват, независимо на кое ГКПП сме. Мисля, че нашият гражданин не е преценил какво може да се случи”, коментира МВР шефът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България