Делфините спят с едно отворено око

Почитали ги като богове, вярвали че пренасят душите на мъртвите

Общуват помежду си подсвирквайки

Сменят най-външния слой на кожата си на всеки два часа

Дължината им достига до 2,5 метра, а теглото до 400 кг.

Древните гърци почитали делфините като богове и издигали олтари в тяхна чест. Приемали за добра поличба появата им около корабите. Убийството им се считало за кощунство и било наказвано със смърт. Маорските племена в Южния Пасифик ги провъзгласили за пратеници на небето. В древния Рим вярвали, че като отлични плувци могат да пренасят душите на мъртвите в отвъдния свят. Учените все още спорят кога са се появили делфините – преди 10 или преди 30 млн. години. Обаче са категорични, че първоначално те живеели на сушата и имали крайници, подобни на човешките крака. Всъщност, въпреки че са почитани от хилядолетия за делфините се знае и много, и малко.

Науката все още не може да отговори на въпроса има ли делфински език. Сигурно е обаче, че морските бозайници общуват с помощта на звуци, наподобяващи подсвиркване. Предполага се, че всеки звук изразява различно настроение. Освен това всеки от бозайниците има собствено име, тоест конкретен звук, на който реагира. След направени експерименти става ясно, че бозайниците могат да общуват помежду си и по телефона и успешно комуникират чрез съвременните технологии.

Повечето делфини имат остро зрение както във водата, така и извън нея. Слухът им превъзхожда нашия. Подобно на прилепите се ориентират в тъмното чрез ехолокация.

Делфинът никога не спи на 100%, така че не е препоръчително възлюбената да кръшка. Причината е, че за разлика от хората морските бозайници дишат напълно съзнателно и ако прекарат над 10-15 минути под водата могат да се удавят. Всъщност е нужно една единствена лъжица със солена вода да попадне в дробовете им, за да ги погуби. Затова и рибарските мрежи, в които се заплитат делфините са толкова опасни за тях. Специфичното дишане е и причина те да са единствените бозайници, чиито малки се раждат с опашката напред вместо с главата, за да не се удавят.

Делфините обикновено спят близо до повърхността, плувайки бавно и близо до друго същество. Спи обаче само едната половина от мозъка им. Вахтите на полукълбата се сменят на два часа. Едното око винаги е отворено и следи за опасности и рифове. Интересен и е фактът, че когато спят, се въртят в кръг. Посоката зависи от това в кое полукълбо на света се намират. В Южното най-често плуват по посока на часовниковата стрелка, а в Северното - в обратната.

Делфините са социални същества и се движат на групи, като често броят на животните в тях достига до 1000. Срещат се близо 40 вида делфини. Дължината им достига до 2,5 метра, а теглото до 400 кг. За да се движат безпрепятствено във водата освен формата им помага и уникалната им кожа. На всеки два часа епидермисът й се сменя. Затова е и толкова гладка и позволява на бозайниците да развиват по-големи скорости с по-малко усилия. Повечето видове не могат да плуват назад с изключение на вид речни делфини, обитаващи река Амазонка.

Има различни теории за това защо обичат да скачат над морската повърхност. Като сред обсъжданите версии са желанието им да се оттърват от паразити, да изненадат бъдещия си улов или просто да се забавляват подобно на сърфисти, гонейки вълните.

Делфините винаги изглеждат усмихнати, но това е, защото не могат да движат лицевите си мускули. В устата им има над 100 зъба, но въпреки това поглъщат плячката си – основно риба, цяла. Имат два стомаха, като с едния се използва за склад за улова, а другия за храносмилане. Набавят си течности от храната, която поглъщат и не пият вода.

 

Струва около 150-200 долара за 45 минути

60% от хората си мечтаят да плуват с тях

В Коста Рика и Унгария емоцията е забранена

Според проучванията, 60% от хората си мечтаят да плуват с делфини. И са готови да търсят усмихнатите водни обитатели навсякъде по земното кълбо. Цената на удоволствието не е малка и се различава от това дали ще плувате в басейн в Европа или Турция например, или в откритите води на Мексиканския залив. Така или иначе сумата за около 30-45-минутното преживяване е около 200-300 лева. Естествено в открито море е много по-приятно, въпреки че делфините и там са заградени с помощта на мрежи, които не могат да преминат и да отплуват свободно.

Ако решите да плувате в басейн, по-добре изберете период извън туристическия сезон, който ви гарантира, че или ще сте сам в басейна или с по-малка компания. И по-този начин ще можете да прекарате повече лично време с вечно усмихнатите бозайници. Дори и да не можете да плувате няма проблем, защото така или иначе задължително сте със спасителна жилетка.

Приятните моменти започват със стрелкащите се около вас делфини, които демонстрират най-различни номера и подскоци, окуражавани от рибата-награда, която получават между всеки номер. Така имате възможността да погалите делфин, да се ръкувате с него, да го оставите да ви целуне по бузата или дори по устата, ако не ви притеснява миризмата на риба. Следва разходка из басейна или океана върху гърба на делфина, докато го държите здраво за перката. Ако сте по-екстремно настроен можете да бъдете и подхвърлен във въздуха от два делфина, които ви помагат да отскочите с носовете си, всеки поставен под двата ви крака. За спомен можете да си купите професионални снимки или видео от невероятното изживяване.

Освен удоволствие плуването може да бъде и полезно, тъй като при специални условия при делфините се допускат и деца с двигателни или психични нарушения, защото е доказано, че контактът с морските бозейници лекува и отнема напрежението.

Дресираните делфини се използват и от военните. Те долавят присъствието на подводни мини и помагат за откриването им.

Въпреки това според някой задържането в плен на делфини, само за да задоволяват човешките потребности от емоции е престъпление и е неморално. Затова и много често се разпространяват петиции за освобождаването на гледаните в плен над 3000 делфина в цял свят. Индия, Унгария, Коста Рика и Чили дори отиват по-далеч в търсене на справедливост. Те са обявили делфините за “нечовекоподобни хора” и са забранили улова им и използването им за забавление на двукраките, включително и в делфинариуми. В откритите вода на САЩ пък е забранено да се галят или хранят дивите морски бозайници.

 

Секскуални маниаци са

Ухажват се като хората, но могат да бъдат и агресивни

Акушерки израждат малките

Въпреки забавния им и усмихнат вид има научно доказани факти за делфините, които със сигурност поне малко ще ви шокират. Делфините често са приемани за сексуални маниаци, тъй като са единствените бозайници освен хората и маймуните бонобо, които правят секс не само за размножаване, но и за удоволствие. Склонни са да търсят наслада не само чрез представители на своя вид, но и самостоятелно или с помощта на други морски видове. Има документирани случаи и за нападения над хора с тази цел. Освен това понякога делфините могат да бъдат агресивни и група мъжки да принуждава със сила морска дама да участва в сексуалните им забавления. Те много често са и бисексуални и със сигурност не са моногамни.

Имат и други, считани за човешки черти. Когато се ражда бебе, на майката помагат две “акушерки”. Бременността при делфините трае между година и 17 месеца според вида на бозайниците. Какъв е полът на новороденото се разбира по формата на плавниците му. Малките се гледат от майките си между 3 и 8 години.

В повечето случаи преди да си направят бебе, делфините, също като хората, се ухажват с милувки, докосвания и дори серенади. Предимство при свалките е, че ако нещо не им се понрави, делфините лесно могат да отпрашат надалеч с до 40 км в час. Както и фактът, че нямат обоняние. Така, ако муцуната на избраника понамирисва на застояла риба, любимата никога няма да разбере.  Средната продължителност на живота им е около 25 години, но може да достигне и до 60. Разбират значението на смъртта и тъжат емоционално за близките си, също като хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл