Делян Добрев: Няма вариант тръба от Русия да достига до газовия хъб във Варна

България не обсъжда с „Газпром“ вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Причината е, че този вариант много трудно ще отговори на изискванията на ЕК. Това обясни председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ по БНР.

В началото на месеца енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС. Добрев обясни какво предвижда пътната карта и каква е целта на страната ни:

"Ние търсим възможност да развиваме нашата газопреносна система като транзитираме по големи количества газ без да използваме за тази цел газопровода "Южен поток", защото знаете, че той имаше три основни колизии с трети енергиен пакет на Европейската комисия и няма как една тръба, резервирана изключително за производител на газ, който участва в изграждането й и който сам решава каква норма на възвращаемост да носи тя, да излезе на европейския бряг, в случая на българския. Това, което се търси са варианти след като бъде изградено трасето на "Турски поток", ние да развием нашата газопреносна мрежа, така че да можем излишните количества газ от Турция, евентуално да доставяме до други страни".

 

Става въпрос единствено за развитие на мрежата на „Булгартрансгаз“, на съществуващата мрежа на „Булгартрансгаз“, за да даде това възможност ние да транзитираме по-големи количества газ, добави Добрев.

Той обясни, че втора тръба от „Турски поток“, която да стига до Варна, или друго разклонение на газопровода също няма да отговаря на изискванията за конкурентен пазар на ЕК.

Едно от основните европейските изисквания беше, че производителят на газ не може да участва в строителството на газова инфраструкктура, на транзитни газопроводи, защото той е в естествен конфликт на интереси, тоест ще предотвратява други доставчици на газ да използват тази транспортна инфраструктура. От друга страна, според европейските правила, таксата, която се взема за пренос на този газ, трябва да се определя от националните регулатори - в случая от КЕВР. Моделът на "Южен поток" бе друг - таксата се определяше от двамата акционери с договорена между тях норма на възвръщаемост. И третият, може би най-основен проблем е, че трябваше да се дава достъп на трети страни до газопровода, и то не от изходната точка - тоест не във Варна да се даде капацитет, а капацитет от самото начало на този газопровод, за да може и други производители, други доставчици да доставя такъв газ, обясни Делян Добрев.

В случая, ако този газ се осигури по "Турски поток" и ние използваме нашата мрежа, това ще бъде изцяло в съзвучие с европейските правила, защото "Булгартрансгаз" е независим преносен оператор, неговата такса се определя от регулатора, той дава достъп до всеки, който иска да транзитира газ по своите тръби, добави  председателят на енергийната комисия.

 

По темата АЕЦ Белене Добрев коментира, че още миналата година е трябвало да започнем процедура по приватизация на проекта с изискване евентуалните инвеститори да платят направените от държавата инвестиции до момента на стойност 3 млрд. лв. Ако тази процедура се провали трябва да се мисли за два варианта - строеж на допълнителни блокове на АЕЦ Козлодуй или продажба на оборудването, допълни Делян Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия