Демократите в САЩ търсят стратегия срещу Тръмп

Джо Байдън, Бърни Сандърс и Камила Харис са трима от кандидатите на демократите.

Джо Байдън, Камала Харис, Елизабет Уорън и другите - имат ли шанс срещу Доналд Тръмп за изборите през 2020 г.?

Вече е в ход агресивна кампания срещу Тръмп с участието на холивудски звезди

Колкото по-близо стават президентските избори през 2020 г., толкова по-интензивно става търсенето на предизборната стратегия от босовете на Демократическата партия на САЩ. Тръмп твърдо заяви своето намерение за втори мандат и не се съмнява в своята победа. Търсенето на печеливша стратегия се усложнява за демократите от това, че американската икономика е в подем и трябва да се търсят други ключове за победата в други области.

Ветеранът от предизборните кампании на Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши, и ръководител на групата на GBR, Ед Роджърс, сподели своята идея за начините да бъде победен Доналд Тръмп.

Избирателите винаги гласуват за своя портфейл, пише Роджърс. Джордж Буш-старши и Джими Картър не бяха преизбирани за втори мандат поради това, че по време на тяхното президентство икономическата ситуация се влоши. И напротив, печелившата мантра на Бил Клинтън беше: „Икономиката, глупако!“. А Роналд Рейгън зададе на избирателите простия въпрос: „Чувствате ли се по-добре сега от преди четири години?“ и спечели.

Ако приемем, че след две години американската икономика ще бъде толкова успешна, колкото е сега, Роджърс предлага на демократите, ако Тръмп зададе на избирателите въпрос в духа на Рейгън, да го парират с насрещен въпрос: „По-притеснени ли сте, замаяни, зашеметени и объркани, отколкото преди четири години? Искате ли тази лудост да спре?“ Предполагайки, че поведението на Тръмп няма да се промени до 2020 г., Роджърс вярва, че поредица от скандали и лични атаки срещу него могат да са полезни срещу президента. Той смята тази стратегия за най-обещаваща: избирателят вече е уморен от тръмповската „езда на влакчето с диви туити, постоянното мятане на една или друга страна, вулгарно поведение и непредсказуемост“.

Ветеранът от американската пиар компания ясно идентифицира уязвимите места на Доналд Тръмп и неговата администрация. И тактиката на ударите под пояса на Тръмп вече е включена, макар и не на пълна мощ. Но това е тактика, а не стратегия. Това бе добре разбрано от Барак Обама, който редовно се среща с потенциалните кандидати за президент на демократите в своя офис във Вашингтон. По време на тези срещи Обама съчетава „консултантската помощ с трезвите предупреждения“, съобщава The New York Times. Според Обама, за да бъде победен Тръмп, демократите трябва да засенчат неговата реторика за икономическия успех с конкурентно послание, което ще привлече дори и онези избиратели, които не симпатизират на демократите.

Подкопаването на избирателната база на Доналд Тръмп може да бъде посоката на един от основните удари на демократите, пише старшият политически анализатор от CNN, Рон Браунщайн. Той се позовава на едно скорошно проучване на Catalist (основана с подкрепата на Джордж Сорос и специализирана в рекламирането на политическите кампании на демократите).

Основният проблем на демократите остава изборът на адекватна избирателна стратегия, контурите на която досега са неясни. Сега се провежда състезание на различни демократични фронтмени, предлагащи рецепти за победа. Така че, кметът на Чикаго, и бивш ръководител на администрацията на Обама и един от основните съветници на Бил Клинтън, Рам Емануел, предполага, че Тръмп, който наскоро заяви, че Америка никога няма да стане социалистическа страна, ще почне да убеждава от високата трибуна, че демократите са привърженици на „правителствената принуда, господство и контрол“. И Тръмп ще заложи „на това, често да нарича демократи социалисти, и така той ще принуди избирателите да се отдръпнат от демократичните лъжи“.

Тръмп приписва към „социалистическите“ проекти „Зеления нов курс“, „Medicare for all“ и въвеждането на пределна данъчна ставка от 70%, Рам Емануел предлага да не се набляга на тези проекти на лявото крило на демократите, а да се номинира „някой, който би бил силен кандидат срещу Тръмп, дори ако няма съгласие с този кандидат по повечето въпроси“. Съгласявайки се в основното с Рам Емануел, политическият наблюдател Елизабет Брю е убедена, че с чисто политически средства е невъзможно да се победи Тръмп.

Изданието Business Insider проведе анкета, за да определи най-популярните от кандидати на демократите. Резултатите от това проучване бяха комбинирани с проучването, провеждано ежедневно от социологическата компания Morbing Consalting. И макар, че Джо Байдън води в двете проучвания, Business Insider дава най-високата оценка на Камала Харис. Изданието смята, че тя е по-обещаваща и по време на телевизионните дебати „постави бившия вицепрезидент Джо Байдън в локва“, като остро критикува неговите предишни расистки възгледи.

След телевизионните дебати подкрепата за Харис от страна на гласоподавателите за демократите се повиши, според проучване на Morning Consult, от 6% на 12%. В проучването Business Insider процентът на избирателите на демократите, които биха я одобрили като кандидат за президент, се е увеличил от 51% на 64%. Изданието отбелязва, че Харис е събрала 2 милиона долара за кампанията си само за 24 часа, след като е говорила на телевизионните дебати. Джо Байдън обаче има безпрецедентна подкрепа сред демократите, повечето от които вярват, че той е единственият, който може да победи Тръмп.

Камала Харис се радва на най-голяма подкрепа сред поддръжниците на другите кандидати. Така 73% от поддръжниците на Кирстен Джилибранд, 72% от поддръжниците на Ейми Клобучар, 67% от поддръжниците на Пит Бутиджич, 76% от привържениците на Джулиана Кастро и 67% от привържениците на Джон Хикенлупър ще бъдат доволни, ако Харис стане кандидатът на Демократическата партия. Това означава, че ще тя ще може да консолидира повече подкрепа, когато съперниците напуснат играта.

На трето място в класацията на Business Insider е сенаторът от Масачузетс, Елизабет Уорън. 40% от поддръжниците на Джо Байдън и 40% от поддръжниците на Бърни Сандърс са доволни, че тя е кандидат. Според проучване, проведено от социологическия ресурс FiveThirtyEight, Уорън е на второ място след Байдън.

Сенаторът от Върмонт, Бърни Сандърс е на четвърто място в анкетата на Business Insider. Той се ползва с широко признание сред демократите благодарение на десетилетната му работа в Конгреса на САЩ и упоритата му борба срещу Хилъри Клинтън през 2016 г. Сандърс успя да създаде „низова масова армия от малки донори“, която му помогна да събере $ 18,2 милиона през първото тримесечие на 2019 година. Според мнозина Сандърс е основният съперник на Байдън, а 37% от респондентите (данни на Business Insider) смятат, че Сандерс ще победи Тръмп на президентските избори, в сравнение с 10%, които смятат, че той ще загуби.

Конгресът на Демократическата партия е насрочен за 13-16 юли 2020 г. и ще покаже кой е прав - експертите на Business Insider, които смятат, че Камала Харис е най-обещаващият кандидат за демократите за президентските избори, или тези, които смятат, че само Джо Байдън, лидерът в анкетите на общественото мнение, може да победи Тръмп.

Не може да се говори за определена избирателна стратегия на демократите, защото тя просто я няма. По-скоро стратегията ще се определя от личността на кандидата на Демократическата партия за президент. Междувременно вече е в ход агресивна кампания срещу Тръмп с участието на холивудските звезди, инициирана от демократите. На 20 юни сайтът Now This пусна антируско видео с известни личности, обвиняващи Кремъл в атаки срещу американската демокрация. Робърт Де Ниро, Стивън Кинг и други известни хора от света на културата твърдят, че руснаците са влезли с взлом в електронната поща на американците, за да помогнат на Тръмп да стане президент, а президентът лъже американския народ за доклада на специалния прокурор Мълър.

В края на юни на Бродуей се състоя премиерата на пиесата „Разследване: търсенето на истина в десет действия“. Пиесата е написана от Роберт Шенкан, носител на награда Пулицър. Ролите се изпълняват от Анет Бенинг, Кевин Клайн, Джон Литгоу, Джина Гершон, Алисиа Милано, Ейдън Куин, Сигорни Уивър, Марк Хамил и други холивудски звезди. Темата за „намесата“ на Русия в президентските избори през 2016 г. все още се обсъжда активно, за да се намали рейтинга на Тръмп. На 17 юли специалният прокурор Мълър ще свидетелства пред Конгреса и от това много зависи на коя страна ще играе.

А до пролетта и лятото на 2020 г. обществената поляризация на Америка ще достигне изключително високи нива.

(от fondsk.ru, превод за „Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи