Деница Желева - Слънчевата смяна

На фона на поредицата оставки преди и след европейските избори, една смяна на „Дондуков” 1 се прие с огромна надежда. В петък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че на мястото на началника на кабинета му Румяна Бъчварова ще застане Деница Желева - досегашният съветник на премиера по външнополитически въпроси. Слънчевото момиче от Бургас, което покори със знания Берлин и Бон, но преди 10 години си взе обратен билет за България.

На перфекционизма й могат да завидят и германците. Когато срещнете Деница Желева за пръв път, две неща ще ви направят впечатление - подготвеността й и усмивката. „Супер профи е!”, казват за нея колеги, познати и приятели. През 2009 година се дипломира като магистьр по Скандинавистика, Американистика, Икономическа психология в Рейнския университет „Фридрих Вилхелм” в Бон. През годините изкарва основен дипломатически курс към Дипломатически институт към Министерство на външните работи на Република България.

А след това и международен дипломатически курс в Дипломатическата академия на Федералното министерство на външните работи на Германия.

И понеже работата на дипломите е да стоят на стената или в папка, Деница с лекота демонстрира, че най-важното е човек да трупа знания и да ги прилага. Навремето я бяхме питали защо се връща в България, след като може да живее и да работи в която си иска столица в Европа. И не само. Отговорът й беше запомнящ се: „Всички говорят баналности за връщането на младите хора в България. Ето, някои сме вече тук. Трябва просто да станем повече и да работим заедно”. Признава, че е приела програмата на кабинета „Борисов 1” за кауза. Дори и да звучи наивно, вече 10 години Деница Желева е част от екипа на министър-председателя Бойко Борисов. Европейското ни председателство миналата година бе едно от изпитанията й. Но признава, че разговорите й с другите съветници на държавни ръководители в ЕС са минавали много лесно. „Името на премиера Борисов отваря врати в цяла Европа. Той се ползва с авторитет сред лидерите на ЕС и успя да върне във фокуса на Брюксел темата Западни Балкани”.

Казват, че малко преди окончателното определяне на основната тема на българското европредседателство, много от ключовите европейски премиери са се опитали да повлияят на министър-председателя Бойко Борисов: „Не ти трябва толкова тежка тема. Избери си друга - лесна за теб, да изкараш дивиденти за себе си и рейтинга на правителството”. Тогава обаче Борисов бил категоричен: „Аз чувствам това за свой дълг. Западните Балкани е ключова тема и за сигурността на ЕС.” А след края на европейското председателство последвали нови разговори, но придружени с поздравления и то от същите европейски лидери: „Скъпи Бойко, справи се блестящо!”.

„Това, което съм видяла при непосредствената си работа с премиера Борисов е кураж и безкористност. Владее тона на политика и държавника”, споделя Деница Желева.

За нейните 35 години в биографията си има записани и няколко години във фондация „Конрад Аденауер”. Там работи в медийната програма за Югоизточна Европа като координатор проекти за България и Югоизточна Европа.

Конрад Аденауер е сред любимите й политици. Обича да препрочита студиите на строителя на съвременна Германия. А заедно с него и Иван Вазов, и Христо Ботев.

Последните са наследство от баща й. Той обичал да изпитва дъщеря си на столиците на държавите и на куплети от българска поезия. Така Деница научила и куп стихотворения още преди да влезе в хуманитарната гимназия с преподаване на немски език „Гьоте” в родния Бургас.

А там все още за нея говорят като за много лъчезарно и усмихнато момиче. Зодия „Дева”, родена на метри от морето и в центъра на морския град.

Завършила е училище „Свети свети Кирил и Методий”, което се намира на култовия градски площад със същото име, до най-красивия храм в града. После учи в Немската гимназия „Гьоте”. Образованието си продължава в университета „Фридрих Вилхелм” в Бон.

Деница е изключително отговорна, такава беше още като малка и после като ученичка. Тя е работохолик. Никога не е била амбициозна. Не е гонила постове, просто мечтата й е да е добър човек, разказват близките й. Кръстена на дядо си по бащина линия. Като била малка, всяко лято, през ваканциите била на Ропотамо. Там наблюдавала с часове животните и изключително красивите пейзажи.

В Бургас Деница Желева има много приятели, познати, които я обичат и ценят. Единодушни са, че е слънчева и елегантна, изцяло посветена на работата си.

 

Гмурка се надълбоко и за миди

Безкрайно обича морето. Като всеки, роден до брега, Деница Желева има в очите си онези искри, които виждате веднага, щом се спомене море. Плува много добре. И дори умее да се гмурка- за развлечение, но и да събира миди. Любовта й към спорта не се изчерпва само с плуването. Като ученичка, тя е част от баскетболните отбори на основното си училище и после - на гимназията.

 

За нея

Много сърдечен и позитивен човек

Изключително добро попадение. Деница Желева е много интелигентен млад човек, с много познания във външнополитическата сфера и голям авторитет във външнополитически план. Много сърдечен и позитивен човек. Пожелавам й успех и съм убедена, че ще се справи!

Цвета Караянчева, председател на 44-о Народно събрание

 

Умее да задържа вниманието на хората

Деница Желева е изключително умна. И на моменти даже малко досадна (смее се). Ако не беше умна, щеше да дразни. Умее да задържа вниманието на хората с интелекта си.

Владислав Горанов, финасов министър

 

Много е дисциплинирана, владее седем езика

Изключително работливо момиче. И си е от Бургас. Лъчезарна и много дисциплинирана. Владее префектно седем езика. Убеден съм, че ще се справи блестящо на тази нова позиция.

Димитър Николов, кмет на Бургас

 

Ще внесе свежест в дейността на премиера

Познавам Деница Желева и имам отлично впечатление като мой съветник по време на служебното правителство. Човек с голяма амбиция. Делова, енергична и ентусиазирана, тя ще внесе свежест в дейността на министър-председателя. Мисля, че това е много добър избор.

Проф. Георги Близнашки, бивш премиер в служебното правителство по време на мандата на Росен Плевнелиев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети