Деница Златева: При спечелване на евроизборите ще искаме предсрочен парламентарен вот

Снимка: Архив

"Трето поредно социологическо изследване показва, че БСП води пред ГЕРБ. Това е оценка за последователната ни позиция по отношение на всички корупционни практики, които са завладели това десетгодишно управление. Ние се утвърждаваме като алтернатива на това управление." Това каза пред БТВ кандидатът за евродепутат от "БСП за България" и зам.-председател на левицата Деница Златева в коментар на социологическо изследване на "Маркет линкс", което дава преднина на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя добави, че от над половин година БСП е сред хората. "Повече от три години говорим, че искаме да променим този модел на управление. Последните факти и събития показаха, че корупцията,  правителството и ГЕРБ вървят ръка за ръка и са се сраснали. Сегашните скандали потвърждават тезите ни, че това е стил на управление", отбеляза Златева.

Помолена да коментира проверка от прокуратурата на Елена Йончева, кандидатът за евродепутат коментира, че има фиксация върху личността на водача на листата на левицата. Тя припомни, че още по време на правителството на Пламен Орешарски е имало проверки за високопроходими джипове и яхти. "За мен това е сбъркан модел на контрол от страна на Държавен фонд "Земеделие" и тези, които са били начело, трябва да си понесат отговорност. Имаме и действащ земеделски министър, който беше шеф на фонда. Отговорността е тяхна", отсече Златева.

"Ние се борим поне за седем евродепутатски места. Сигурна съм в това, което можем да свършим в европарламента", заяви Златева. Тя поясни, че преференциалното гласуване не е забранено в левицата. "Всеки е свободен да прави кампанията си, в рамките на общата кампания на БСП", каза зам.-председателят на партията и кандидат за евродепутат, като добави, че левицата е вече сред хората, а не се крие в зали.

"След европейските избори сигурно ще се върнем в парламента с много ясна политическа и законодателна позиция. Спечелването на тези избори означава да имаме дори само един глас над ГЕРБ", категорична беше Деница Златева. В студиото на телевизията, зам.-председателят на БСП каза, че на предстоящата до дни среща на върха в румънския град Сибиу, на която ще бъде приета стратегическата рамка за развитието на ЕС, основните приоритети за социалистите-  социалният стълб и еднаквото третиране на гражданите не са важни за страната ни, според настоящата власт. "Спазването на върховенството на закона се посочва от Германия, Холадия, Финландия и  Дания като водещ принцип, но не и от България" поясни Златева. Според нея на тази среща ще се очертаят областите, по които ще се развива Европа.

Деница Златева каза, че при спечелване на европейските избори, левицата ще поиска предсрочни парламентарни избори. 

"Ние сме пълноправни членове на ПЕС. Участваме активно в работата на всички органи на ПЕС. Имаме наши представители в президиума и работните групи", каза Деница Златева. Тя добави, че различните партии в ПЕС отстояват своите позиции, но това не означава, че ще напуснат ПЕС. "Много ясно искам да заявя, че ние сме част от политическото семейство на ПЕС в Европейския парламент. И всякакви спекулации са, меко казано, неоснователни", категорична беше тя.

Според Деница Златева, листата на БСП е от хора, които са по-млади от тези в ГЕРБ и няма как в нея да има шпиони и агенти на бившата Държавна сигурност, както беше заявил Бойко Борисов. "Хората в листата са изключително подготвени по различни теми и политики на Европейския съюз", увери тя. По думите й  Иво Христов винаги е имал ясно изразени леви позиции.  

"БСП не е нито еднолична, нито вождистка партия", категорична беше Деница Златева. Тя припомни, че размествания на листите  на левицата са правени и преди от Националния съвет на паритята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика