Деница Златева: Развитието на Европа на две скорости е абсолютно неприемливо за България

Снимка: Архив

Българското правителство е против обособяването на т.нар. основа и периферия на Европейския съюз/ЕС/, заяви вицепремиерът по подготовката на българското председателство Деница Златева. По думите й, развитието на Европейския съюз на две, три или на няколкото скорости, е абсолютно неприемливо. Тази позиция ще бъде защитавана на Съвета по общи въпроси, насрочен за идния вторник, и на предстоящия Европейски съвет.

Изявлението на Златева дойде на фона на петте алтернативни сценария за бъдещето на Европа след Брекзит, очертани вчера от председателя на Европейската комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер. Един от вариантите, предложени от Юнкер, включва намаляване на прерогативите на Евросъюза само до единния пазар, предаване на част от правомощията от европейските институции на националните правителства, но също и проект създаване на Европа „на няколко скорости“.

Външните министри на Германия и Франция бяха сред първите, които приветстваха последния вариант с думите, че трябва да намерим по-добър начин да отразим различните амбиции на страните-членки, така че ЕС да отговори по-добре на нуждите на своите граждани. Жан-Марк Еро и Зигмар Габриел посочиха конкретно сигурността и отбраната като сфера на по-задълбочено сътрудничество./ БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа