Деница Златева: Срещата ЕС-Западни Балкани наистина е успех

Атакуват Румен Радев, защото е силен президент, изтъкна зам.-председателят на БСП

Зам.-председателят на БСП Деница Златева и бивш вицепремиер по Европредседателството коментира срещата на върха ЕС - Западни Балкани и оцени високо организацията й. Златева изтъкна, че България винаги трябва да следва националния си интерес. По БНТ Златева увери, че БСП все още настоява за оставката на правителството и предсрочни парламентарни избори.

"Срещата на върха ЕС - Западни Балкани е наистина успех, защото последният такъв форум е през 2003 г.", отбеляза Деница Златева. 15 години страните от ЕС даваха надежда на държавите от Западните Балкани, но среща нямаше, така че е успех вкарването на темата в европейския дневен ред, допълни тя.

"Тук се получава малък дисбаланс. В Стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за европейска перспектива пред Западните Балкани", каза Златева, която е и бивш вицепремиер по Европредседателството.

Тя обясни този дисбаланс с вътрешните несъгласия в ЕС за въпроса за разширяване, отбелязвайки, че ключово ще бъде решението на Европейския съвет юни тази година.

"Самият председател на ЕК даде надежда, че може да стартират преговорите с Република Македония и Албания. От тази гледна точка, новината от софийската среща, че между премиерите на Македония и Гърция има постигнато споразумение около името е наистина историческо", каза Деница Златева.

Ефективността на срещата на върха беше поставена под въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова, защото към събитието имаше големи очаквания. Фокусът на срещата се е изместил в посока свързаност, а не в посока разширяване, изтъкна Златева. Тя оцени организацията на събитието на много високо ниво.

Фокусът Западни Балкани е важно да бъде приет и от следващите председателства, заяви Златева, но изтъкна, че политическото семейство на ПЕС винаги е работило в тази посока, макар че в ЕС няма единодушие по въпроса.

Оценка на председателството може да се даде едва след края му, отбеляза Златева. Успехът му се мери както по събитията, така и по напредъка по законодателната рамка, заяви Златева. Отношението на БСП към Българското европредседателство е положително.

Когато има тежки дискусии по чувствителни теми като миграция и сигурност, България няма как да бъде винаги балансьор и посредник, заяви Златева. Тя изтъкна, че премиерът Борисов никога не се е обръщал към парламента по подобни теми.

За мен Румен Радев е президент на България и го показва с поведението си, заяви Деница Златева. Парламентарната група на ГЕРБ не е свикнала със силен президент, заради което го атакуват, обясни тя напрежението между институциите.

Деница Златева, зам.-председател на БСП, бивш вицепремиер по Европредседателството: Дълги години ГЕРБ беше свикнал, че най-силната политическа личност е премиерът Борисов. От една година и малко насам той беше детрониран от този пиедестал от президента на страната Румен Радев, така че това е нова ситуация, с която е крайно време да свикнат.

България е страна с традиционно добри отношения с Русия, което прави важно посещението на президента Радев в Сочи, заяви Златева. По думите ѝ България и Русия имат общи икономически проекти, както и образователен и културен обмен. Тя отхъврли обвиненията, че посещението на президента Радев в Русия по време на Българското европредседателство е провокация и призова Цветан Цветанов „да се успокои по темата“.

БСП продължава да настоява за оставка на правителството и предсрочни избори, заяви Златева. В самата управляваща коалиция има напрежение и това се вижда, допълни тя. В момента тече привидно спокойствие под шапката на Българското европредседателство, но през юли предстои да се види дали напреженията при управляващите ще се отприщят някъде.

„Проблемите в страната си стоят - неравенства, проблемите в здравеопазването и образованието“, отбеляза Деница Златева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика