Деница Златева търси партньорството с общините за европредседателството

Местната власт има своето изключително важно място при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на общините е ключово, за да превърнем домакинството ни на Съвета в национална кауза, а посланията на България да бъдат формулирани и припознати от българските граждани.

Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Председателството на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева на работна среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Служебното правителство остава верен партньор на местната власт и ще търсим най-добрите начини за реализиране на възможностите на Председателството от българските градове, каза вицепремиерът Златева на срещата. Тя съобщи, че се предвижда партньорството с общините да бъде в различни направления в подготовката, които включват организация на събития, участие в комуникационната програма, инициативи за популяризиране на българската култура, история и природа.

Като приоритетни теми, по които ще бъде застъпен дебатът на ниво местна власт по време на Българското председателство, бяха посочени сътрудничеството в Дунавския и Черноморския регион, подобряването на политиките за регионално развитие на ЕС и дигитализацията на европейските региони.

Българските общини са обединени в амбицията си да участват активно в провеждането на Председателството, увери кметът на Габрово Таня Христова. Тя подчерта, че местната власт притежава необходимия опит и капацитет, за да подпомогне достойното представяне на страната и по този начин европейските ни партньори да се запознаят с постиженията и облика на България. По думите й, Председателството на България ще позволи да бъдат обменени добри практики и да се отворят нови канали за сътрудничество на европейско ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България