Деница Сачева: Общините ще откриват допълнителни офиси на бюрата по труда

Снимка: Архив
Деница Сачева

Предстои да се отворят допълнителни офиси към бюрата по труда в големите градове, за да се ограничат струпванията. Такива вече са открити във Върна и Русе. Това съобщи пред NOVA социалният министър Деница Сачева. Агенцията по заетостта има обявен телефона за консултации, на който хората подаващи онлайн декларации могат да получат отговори на въпросите си, увери социалния министър. Сачева напомни, че има възможност хората да подават електронно и по пощата своите заявление.

5075 са хората останалите без работа заради коронавируса, уточни още Сачева. Около 40 000 са общо безработните регистрирани в бюрата по труда, а прогнозния разчет сочи че около 2% ще е ръстът на безработица у нас, допълни социалния министър.

„Правим всичко възможно да издържим, ограничени са всички разходи на МТСП, на този етап ще покрием нуждите, в края на годината обаче е възможно да има недостиг на средства,“ коментира още министърът.

"Относно мярката 60/40, работеща едва от няколко дни, са постъпили 344 заявления, които обхващат около 4500 души", каза още социалният министър.

"След края на извънредното положение ще има нужда от нови възможности и още мерки за бизнеса, работим по възможности да се отпускат кредити и грантови схеми между 5 до 50 хил.лева, за да се възстановят фирмите и бизнеса след кризата, заяви министър Сачева. "Работим и за самонаетите лица, мислим и за директни плащания към тях, освен безлихвените кредити", допълни тя.

„Апелирам всички земеделски производители, спешно да обявят свободните работни места“, в момента в кодекса на труда има възможност, човек – регистриран като безработен да получава своето обезщетение и паралелно с това да работи в селското стопанство на надница", заяви още Сачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България