Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Снимка: Архив

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Всеки един български гражданин след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване трябва да потърси личния си лекар. Гражданите, заедно с личните си лекари, ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или ако преценят могат също така да си вземат и отпуска“, заяви министърът.

По отношение на оплакването на лични лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България