Ден на отворените врати в Апелативен съд в Пловдив този петък

Ден на отворените врати ще се проведе този петък в Апелативния съд в Пловдив. Поводът е Денят на Конституцията на Република България и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април, но тъй като сега съвпадна с Великден, ще се проведе на 21 април. На 16 април 1879 година първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и тази дата е обявена за професионален празник на българските юристи. Събитието ще бъде открито от Магдалина Иванова, председател на Апелативен съд-Пловдив, Веселин Хаджиев, председател на Окръжен съд-Пловдив, и Иван Калибацев, председател на Районен съд-Пловдив.

По време на Деня на отворените врати в инициативата "Час на класа" ще присъстват ученици от 10-и "б" клас на Езикова гимназия "Пловдив". Под формата на ролева игра те ще участват във възстановка на съдебен процес по наказателно дело. Освен това в сградата на Съдебната палата ще бъде представена изложба от рисунки по проекта "Съдът през погледа на малчуганите от Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария Луиза". Ще има презентация на фотографии на студенти от АМТИИ (Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство), направени по време на проведения час по репортажна фотография в сградата на Съдебната палата. Ще бъдат презентирани репортажи по дела с влезли в сила присъди, предизвикали медиен интерес.

Провеждането на Ден на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на служителите на Темида.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България