Депутатите приеха единодушно промените в ГПК, които слагат край на "вечните длъжници"

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност

Единодушно депутатите подкрепиха четири законопроекта за промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които улесняват длъжниците и ограничават правомощията на ЧСИ-тата, банките и монополите.

С промените се въвежда десетгодишна абсолютна погасителна давност за физическите лица, с което ще се премахнат т.нар. "вечни длъжници". Друга промяна предвижда сборът от таксите за принудително събиране на дълг от ЧСИ-тата да не надвишава размера на дълга.

С промяна в ГПК се предлага длъжникът да има право да подава жалба, с което да спира изпълнителния процес, а банките да нямат право да издават заповед за незабавно изпълнение, предаде БНР. Предложение предвижда длъжникът да се търси най-малко три пъти, като веднъж това става в почивен ден, както и да бъде издирван чрез работодателя. В съдебното решение да се посочва и банкова сметка, за да може длъжникът да се издължава, без да се стига до изпълнително производство.

Предстои второ четене на промените, преди те да бъдат одобрени окончателно.

"Дяволът е скрит в детайлите, така че аз много внимателно ще следя работата по законопроектите между първо и второ четене. Много се надявам, че между първо и второ четене неговите основни моменти няма да бъдат променени, както вече се е случвало, защото, когато се отстоява справедливостта, недоволни няма, а успеха е за всички", предупреди омбудсманът Мая Манолова в пленарна зала..

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика