Депутатите приеха рамката на бюджета за 2018 г.

След като удължиха работното си време до 23.00 часа тази вечер депутатите приеха два часа по-рано рамката на държавния бюджет за 2018 г. В нея са заложени приходи от 23,515 млрд. лева и разходи от 11,923 млрд. лева.

Планираните приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева, а трансферите за общините - 3,264 млрд. лева. За борба с последиците от бедствията и за превенция са предвидени 70 млн. лева.

Предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9% през следващата година. Крайното потребление обаче ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да се понижи до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

В пленарна зала присъстваха вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев, енергийният министър Теменужка Петкова, социалният министър Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, регионалният министър Николай Нанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика