Депутатите решиха да отложат с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Снимка: Архив

Всички партии в Народното събрание са за отлагането на действието на промените в закона за горивата за 6 месеца, но въпреки това се караха близо час защо се е стигнало дотук. Това стана ясно след приемането на отлагането на действието на закона на горивата с 6 месеца на първо четене.

На финала всички подкрепиха отлагането по предложение на правителството. Нито един депутат не гласува против, 28 се въздържаха, а 112 парламентаристи натиснаха бутона "за". Срокът за предложенията между първо и второ четене ще бъде три дни, реши парламентът.

От БСП и ДПС разкритикуваха властта, че е създала тотален хаос и е демонстрирала управленска немощ в лицето на икономическото министерство, което 6 месеца не е успяло да изработи поднормативната база. Тази позиция защитиха Драгомир Стойнев от БСП и Димитър Аврамов от ДПС, а Валери Симеонов призна, че дотук се стигна след остри протести, на които малките бензиностанции предупредиха, че ще им отнемат бизнеса.

Този закон създал възможността за ликвидиране на бизнеса им, каза Симеонов, като направи уговорката, че иначе е бил написан с мотив за изсветляване на сектора и сериозните проблеми с контрабандата на горива. Беше лобистки този закон, корекциите не успяха да предотвратят риска от фалит, заяви още лидерът на НФСБ. Ние упрекваме самото министерство, че не си е мръднало пръста и от самото начало е саботирало този законопроект, поясни Стойнев по адрес на икономическото ведомство.

Именно министърът на икономиката Емил Караниколов внесе преди две седмици проекта за отлагането на действието на закона с искане за 6-месечна отсрочка. Приемаме един закон, който е абсолютно негоден и спешно искаме първо да го отложим, а после да го коригираме, посочи Аврамов, но наблегна, че партията няма друг изход, освен да го подкрепи.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България