Депутатите спасиха „бързата писта“ за важни проекти

Край на безкрайното жалене за нови пътища

Текстовете изцяло съответстват на Орхуската конвенция

Със 138 гласа “За” депутатите спасиха вчера т.нар. “бърза писта” за проектиране и строителство на ключови инвестиционни проекти. В началото на август президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за опазване на околната среда, върху текстовете, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове, свързани с екология и биологичното разнообразие. Според Радев държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. А екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.

От ГЕРБ обаче бяха категорични, че поправките касаят само за обектите с национално значение, а те не са много. Става въпрос за големите инфраструктурни проекти, които са преминали и преминават една по-дълга фаза на планиране, на установяване в стратегическите и съответните планове по тяхното приложение, които вече са имали обществено обсъждане и публиката отдавна ги познава. Мнозинството припомни, че в Закона за околната среда и водите не се създава прецедент, тъй като и в Закона за устройство на териториите има т.нар. “бърза писта” за инвестиции. Поправката само дава възможност за оптимален резултат за задвижване на важни проекти за кратко време. Експерти припомниха, че спасените от ветото текстове изцяло съответстват на Орхуската конвенция, която съдържа рамката на изискването за участието на обществеността в процедурите по въздействието на околната среда, където изискването е съдебната фаза и съдебния контрол да бъде ефективен и бърз. От ГЕРБ подчертаха, че промените не национални паркове, с природни паркове, със защитени територии и тн. А само инженерна инфраструктура, която се строи със статут на обект с национално значение.

Контра

БСП дава закона на КС

04-02Ще внесем в Конституционния съд с жалба по отношение на чл. 125 от Конституцията. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод на екопоправките. “Събираме подписи и юридическият спор, и конституционността ще реши този в България, който има тези правомощия”, заяви още Нинова. Тя дойде в парламента въпреки, че видимо не се чувстваше добре заради претърпяната лека катастрофа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България