Депутати бавят мажоритарния вот

Цветан Цветанов обеща преди дни до две седмици новите правила да бъдат гласувани

Депутатите се ослушват за промените в Изборния кодекс. Преди дни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се кълнеше, че „до две седмици в парламента ще се гласува за мажоритарния вот“.

В проектопрограмата за работа на НС, обаче проектът за новите изборни правила не е предвиден да се гледа в правна комисия. Това означава, че най-рано идната седмица той бе могъл да влезе в комисия. От ГЕРБ декларираха, че ще се съобразят с волята на 2,5 милиона българи, които поискаха на референдума, организиран от Слави Трифонов, всички депутати в НС да се избират мажоритарно в два тура. Проблемът е, че коалиционните партньори на партията на Бойко Борисов – Обединените патриоти са против измененията в Изборния кодекс. Лидерите на коалицията Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров вече декларираха, че са склонни да подкрепят смесена система, но са против въвеждането на изцяло мажоритарен вот.

Деликатният момент е, че от ДПС дадоха знак, че може да подкрепят ГЕРБ. Това даде основание за притеснение на депутатите от партията на Борисов, че ще бъдат обвинени в сговор с движението. Вероятно затова се бави и гледането на промените, които могат да доведат до трусове в коалицията.

От БСП са категорично против това 240 депутати да се избират мажоритарно. Социалистите са склонни да подкрепят смесена избирателна система.

Миналата седмица ВАС окончателно се произнесе по референдума на Слави Трифонов. Предстои ЦИК да направи незначителни корекции в броя гласували на допитването, които обаче не превръщат решенията му задължителни. След произнасянето на ЦИК парламентът има три месеца за гледане на решенията от референдума.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика