Депутати на опашка за ведомствени жилища

10 минутни речи в първия пленарен ден

Освежени кулоари ще посрещнат новите депутати.

Само 60 от близо 160 ведомствени жилища на Народното събрание в момента са в изправност и могат да приемат своите нови наематели. Това коментираха пред “Труд” от администрацията на парламента. Но с уговорката, че и останалите апартаменти ще бъдат ремонтирани.

Част от вече бившите депутати, които бяха под наем, са започнали освобождаването на помещенията. От всички партии са започнали да правят списъци на избраниците си, които ще ползват парламентарна квартира. При евентуален недостиг на жилища, докато старите се ремонтират, обикновено народните представители се настаняват временно в хотели.

Днес се проведе и първата работна среща за дневния ред по тържественото откриване на първата пленарна сесия на 44-тото народно събрание. ГЕРБ, БСП, “Обединените патриоти” и “Воля” излъчиха свои представители, които да подредят програмата за първото заседание, което вероятно ще е насрочено за 19 април.

Депутатът от “БСП за България” Тома Томов се оказа най-възрастният избраник в НС и по традиция той ще удари първия звънец. След това всички народни представители ще положат клетва и ще изслушат традиционното обръщение на президента Румен Радев.

В първия пленарен ден депутатите ще изберат и председател на 44-тото народно събрание. Очаквано, парламентът ще има и 5 зам.-председатели, колкото са политическите сили. Пак в първия пленарен ден всяка парламентарна група ще има по 10 минути за политическата си декларация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика