Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов

Весела Лечева: След покушението се разбра, че за 2 години фирмите му са усвоили над 50 млн.лева

Депутатите от БСП от Великотърновския регион Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков обявиха, че ще инициират проверка на обществените поръчки, които са спечелили фирмите на застреляния на 8 януари бизнесмен Петър Христов.

"След покушението бе тиражирана информация, че много голям обществен и финансов ресурс е бил съсредоточен в ръцете на един човек. Изнесени бяха данни, че за 2 години фирмите му са спечелили над 50 млн.лева. В продължение на години цялата великотърновска общественост наблюдаваше фиодализирането на региона", коментира народната представителка Весела Лечева.

Ден преди гласуването на вота на недоверие, който внесе БСП в парламента, червените депутати във Велико Търново изтъкнаха, че в Парламентарната група на левицата е имало дебати за какво да е той-за корупцията, за тежката престъпност или за проблемите на нереформираната здравна система.

"Надделя мнението вотът да е за корупцията, която поставя страната ни на челно място в класациите в ЕС като най-корумпирана държава с най-ниски доходи на населението. Корупцията е социален бич. Оказа се, че основната система за контрол на приходите в държавната хазна е пробита и цифрите лесно могат да бъдат манипулирани. 80 % от българите заявяват, че корупцията в страната е проблем за тяхната реализация, а 90 на сто от бизнесът посочва, че не може да се развива заради нагласените обществени поръчки ", изтъкна Лечева.

Тя е категорична, че непрекъснато се отлагат съществените реформи в най-важните сектори. Рекордно ниските нива на чуждестранни инвестиции също се дължат на ширещата се корупция у нас.

"Наложи се като практика премиерът Бойко Борисов еднолично да раздава милиони, без да има яснота за какво ще бъдат използвани. Наскоро така бяха раздадени 150 млн.лева", каза Весела Лечева.

Според депутатът Валентин Ламбев ако корупцията бъде намалена само с 10 %, ще има повече средства за социални плащания, за по-високи пенсии, за подобряване на инфраструктурата.

И тримата депутати са убедени, че Истамбулската конвенция крие много рискове за обществото.

"Дори беше огласено коя Неправителствена организация ще провежда обучение в училищата по джендър търпимост. Заради това Парламентарната група на БСП няма да подкрепи конвенцията", обясни Ламбев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право