Депутати от БСП критикуват решението на Плевнелиев за служебния кабинет

Плевнелиев остави кабинетът „Борисов” 2 да си замита един месец следите, а сега наруши и Конституцията, това заяви депутатът от БСП Стоян Мирчев по повод решението на президента Росен Плевнелиев да не назначава служебен кабинет, съобщават от пресцентъра на БСП.

„Театърът е в последното си действие.  Г-н Плевнелиев и г-н Борисов ни разиграват една театрална постановка от 13.11.2016 г. Конституционната процедура можеше да се извърви много бързо и да се премине към служебно правителство. Така сегашният кабинет може да остане на власт и да продължи своите далавери още един месец и да замете следите си след всички скандали, които излизат всеки ден”. Това заяви пред БТВ народният представител от ПГ на БСП Лява България Стоян Мирчев след изявлението на президента Плевнелиев, че няма да състави служебен кабинет.

По повод желанието да се въвлече новоизбраният президент Румен Радев в този цирк, Мирчев обясни, че то е най-малкото противоконституционно. „Има конституционно разписани срокове – когато се закълне президентът Радев, тогава той ще поеме отговорността на президентската институция”, заяви социалистът.

Решението на Плевнелиев да не съставя трето служебно правителство коментира и депутатът от БСП Валери Жаблянов.

„Плевнелиев и правителството на Борисов са в основата на политическата нестабилност в страната от един месец насам”, заяви Жаблянов. По думите му президентът Плевнелиев трябва да отговори какво е правил през този един месец, откакто премиерът Борисов подаде оставка.

Жаблянов обясни, че по Конституция той би трябвало да връчи веднага след оставката мандат на най-голямата политическа сила, за да сформира тя правителство, а той ни занимава един месец с преговори. „Плевнелиев е архитектът и генераторът на хаоса, който цари в Народното събрание и в изпълнителната власт от един месец и носи пряка отговорност за това.  С опита да остави правителството в оставка до края на неговия мандат, цели да свали изцяло отговорността от себе си”, коментира депутатът от левицата.

По повод аргумента на Плевнелиев, че няма да състави служебен кабинет, за да не се сменят два кабинета за по-малко от месец и да не станем за смях, Жаблянов отговори: „Станахме за смях в рамките на един цял президентски мандат, сега опасността да станем за смях в рамките на няколко седмици не е най-голямата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика