Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си

“Ние няма да подкрепим никого от двамата кандидати”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната. При гласуването стана друго. Снимка: Пламен Стоименов

При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Председателят на БСП Корнелия Нинова не владее парламентарната група на социалистите. Това заявиха пред “Труд” народни представители, след гласуването на червените депутати за Сотир Цацаров, който бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с впечатляващо мнозинство.

Часове преди гласуването в парламента обаче Нинова заявила пред народните представители от БСП, че има политическо решение, ПГ на БСП да гласува “против” кандидатурата на Цацаров, както и да не се подкрепя номинирания кандидат от “Воля” за поста - Симеон Найденов.

В пленарна зала обаче се случи друго: 11 депутати от групата на БСП не са присъствали на заседанието, други 8 не са участвали в гласуването, 3 са се въздържали, 27 са гласували “за” избора на Сотир Цацаров. И едва 30 от 79 депутати са спазили партийната дисциплина и са се подчинили на настояването на лидерката си Корнелия Нинова да не подкрепят никой от двамата кандидати за шеф на антикорупционната комисия.

Социалисти разказаха пред “Труд”, че още по време на заседанието на ПГ на БСП, имало брожения срещу наложеното гласуване. В крайна сметка Нинова казала на депутатите, че “може да гласуват и по съвест”.

“Какво е това политическо решение, при което Нинова хем казва, че няма да подкрепяме никого, хем призовава да гласуваме по съвест”, коментира пред “Труд” депутатът от БСП Красимир Янков. Той не е участвал в гласуването, защото БСП не са издигнали свой кандидат.

“Тази комисия трябва да работи. Имам глава на раменете си и мога да решавам как да гласувам. Чух експозето на Цацаров, има добри предложения за преструктурирането є, ще прави промяна и в декларациите, обеща и да не бъде политическа бухалка. Затова го подкрепих и гласувах “За”, каза и колегата му Манол Генов (БСП).

Сотир Цацаров бе избран. Кандидатурата му подкрепиха със “за” 165 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и ДПС, както и 27 от БСП. За него гласуваха дори и 10 души от “Воля”, които преди това подкрепиха издигнатия от самите тях колега от групата им Симеон Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика