Депутати предложиха 16 юристи за ВСС (ИНФОГРАФИКА)

Oбщо 16 съдии, прокурори и адвокати са предложени от депутати и парламентарни групи в НС за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Мандатът на настоящия изтича на 3 октомври.

Парламентарната квота във ВСС е от 11 души. Другите 11 члена вече бяха избрани от Общи събрания на съдии, прокурори и следователи (виж инфографиката).

От ГЕРБ са предложили районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, съдийката от ВКС Вероника Имова, която от 2016 г. е шеф на атестационната комисия във ВСС, окръжния прокурор на Бургас Калина Чапкънова-Кичукова и Боян Магдалинчев, който е председател на Асоциацията на българските административни съдии. Георги Марков от ГЕРБ е внесъл името на сина на Александър Джеров, адвокат Мирослав Джеров.

От ДПС са заложили на Пламена Апостолова – завеждащ отдел „Стопански” на Националната следствена служба и на зам-председателя на Апелативен съд – София Стефан Гроздев.

Патриотите предлагат за членове на ВСС Йордан Стоев, който е заместник апелативен прокурор -София и столичния адвокат Боян Новански.

От БСП са внесли кандидатурите на съдийката от ВАС Марина Дойчинова, Даниела Маринова-Марчева, съдия във Софийски апелативен съд с ранг върховен съдия, на прокурора от ВАП Маринела Тотева, на съдийката от ВКС Диана Хитова, на съдията от апелативния спецсъд Драгомир Кояджиков и на прокурора от ВКП Светлана Бошнакова.

Веселин Марешки предлага за член на ВСС Владислав Томов, който е прокурор от Районна прокуратура-Варна.

06_1

В 14-дневен срок кандидатите трябва да депозират писмени концепции и декларации за имотното си състояние в деловодството на Народното събрание.

Преди да бъдат гласувани в пленарната зала ще има изслушване в правната комисия, а заседанието ще се предава пряко в интернет. Изслушването трябва да е най-рано два месеца след изтичане на срока за номинациите, който приключи на 21 юни (т.е. - няма как да е преди 21 август). Тогава парламентът е във ваканция и се очаква излсушванията да започна през септември. След изслушването има срок от 2 седмици за гласуването в пленарната зала.

За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии - отделно за съдийската и отделно за прокурорската, и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно. Новият ред за избор на членове на съвета следва от промените в Конституцията през декември 2015 г., отразени и в Закона за съдебната власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България