Депутати пред "Труд": Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Дъщерята на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев работи в правната кантора на Даниел Вълчев, бивш вицепремиер от времето на Тройната коалиция и член на ДБГ, а от своя страна адвокатското дружество било процесуален представител на немските здравни каси. Това съобщиха преди минути пред "Труд" източници от управляващото мнозинство.

Милена Каменова Плочева е съдружник в правната кантора на Вълчев, а точно към Германия са и най-големите задължения на НЗОК, коментираха депутати малко след началото на днешното парламентарно заседание. Така в скандала между НЗОК и здравното министерство прозирал конфликт на интереси.

"Към 31 януари 2018 година задълженията ни към другите са на стойност 271,2 млн. лева", призна управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия вчера. „По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева“, обясни той.

„На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл“, посочи проф. Плочев.

Припомняме, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК миналата седмица, тъй като проф. Плочев изпрати писмо до Народното събрание за задълженията на НЗОК, но последният отказа да я подаде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика