Депутати се опънаха на канадското ТПТИ

До 1 октомври правителството трябва да направи оценка за въздействието на Споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции (СЕТА). Това гласува икономическата комисия в Народното събрание по предложение на БСП. Депутати от левицата, АБВ и Патриотичния фронт не скриха опасенията си, че въпросният договор, който чака ратификация от България, практически ще отвори вратите за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ), срещу което има много възражения и опасения. Народни представители предупредиха, че СЕТА всъщност е ТПТИ 2. От КНСБ и „Подкрепа“ предупредиха, че ако се избърза с приемането на канадското споразумение, те ще организират протести из цялата страна.

БСП настояват правителството да направи обстоен анализ на ползите и рисковете пред страната ни и българската икономика от одобряването на СЕТА. „Не е ясно кои сектори и в каква степен ще бъдат засегнати от това споразумение. Притеснително е занижаването на трудовите, социалните и екологичните стандарти, стандартите за защита на потребителите и безопасността на храните. Споразумението би имало негативни последици за селските ни райони, които и без това са най-бедните в целия ЕС“, пише в мотивите на БСП.

Там се посочва, че след обстоен анализ на текстовете на СЕТА унгарският парламент е гласувал правителството на страната да не подкрепя канадското споразумение. Според унгарските депутати споразумението заплашвало екологичната и здравната защита, безопасността на храните, човешките права и съдържало антидемократични процедури за уреждане на споровете.

Споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции (СЕТА) е поредното, което предизвиква спорове. Преговорите по текста приключиха, но сега е необходимо одобрението на Европейския парламент и на парламентите в страните членки. Очакваше се ратификациите от парламентите на страните членки да приключат до края на септември. Това най-вероятно няма да се случи, прогнозират български депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България